Сувлаки кебап с гръцка зелена салата
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Сувлаки е наименованието на шишчетата от свинско месо в гръцката кухня. Месото първо се маринова за 1-2 часа, а след това се нанизва на шишчета и се пече върху добре загрята скара. Съчетани с богата зелена салата и хляб пита, сувлаки са традиционно ястие в съседката ни.
Продукти
- 700 г свинска плешка
- За маринатата:
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 лимон
- 1 с.л. сушен риган
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1/2 ч.л. едър лют червен пипер (по желание)
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- сол и черен пипер
- За салатата:
- 2 марули
- 6 стръка пресен лук
- 2 с.л. копър
- 2 с.л. магданоз
- 5 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 с.л. оцет или лимонов сок
- 1/2 ч.л. сушен риган
- 1 с.л. печени филирани бадеми
- сол и черен пипер
- Допълнително:
- 1 лимон
- хляб пита
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете предварително почистеното от сухожилия и ципи месо на кубчета с големина 2-3 см. Измийте го и го подсушете.
- 2. В голяма купа направете маринатата като сипете зехтин, настържете скилидката чесън и кората на лимона, а след това изтискате сока на лимона. Добавете всички подправки и разбъркайте добре. Добавете месото и хубаво разбъркайте, за да може маринатата да полепне по месото. Покрийте с прозрачно фолио купата и поставете в хладилник за 1-2 часа.
- 3. Загрейте скара. Нанижете месото на шишчета и ги изпечете за около 10-12 минути, като ги обръщате от всички страни. Разрежете лимон на четвъртинки и го запечете върху скарата.
- 4. За салатата нарежете натънки ивици марулите и ги сложете в купа. Добавете нарязаните на тънки кръгчета стръкове пресен лук. Добавете нарязаните копър и магданоз, сушения риган и запечените филирани бадеми. Разбъркайте. В отделна купичка пригответе дресинга, като смесите зехтин, оцет (лимонов сок) и сол и черен пипер. Разбъркайте добре и полейте салатата.
- 5. Сервирайте зелена салата със сувлаки кебап, гарниран със запечени резени лимон и хляб пита.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Донал Скиан
Букатини с кюфтенца
Рецепти Найджъл Слейтър
Печени свински ребра с мед и анасон
Рецепти Стоян и Лора
Бърза мусака
Рецепти Донал Скиан
Рулца със свинско чар сиу
Рецепти Стоян и Лора
Винен кебап с пюре от кореноплодни зеленчуци
Рецепти Стоян и Лора
Яхния от кюфтета с доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Хрупкави свински гърди с билкови картофи