Сувлаки е наименованието на шишчетата от свинско месо в гръцката кухня. Месото първо се маринова за 1-2 часа, а след това се нанизва на шишчета и се пече върху добре загрята скара. Съчетани с богата зелена салата и хляб пита, сувлаки са традиционно ястие в съседката ни.

Продукти

  • 700 г свинска плешка
  • За маринатата:
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лимон
  • 1 с.л. сушен риган
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. едър лют червен пипер (по желание)
  • 1/2 ч.л. сладък червен пипер
  • сол и черен пипер
  • За салатата:
  • 2 марули
  • 6 стръка пресен лук
  • 2 с.л. копър
  • 2 с.л. магданоз
  • 5 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. оцет или лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сушен риган
  • 1 с.л. печени филирани бадеми
  • сол и черен пипер
  • Допълнително:
  • 1 лимон
  • хляб пита

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете предварително почистеното от сухожилия и ципи месо на кубчета с големина 2-3 см. Измийте го и го подсушете.
  • 2. В голяма купа направете маринатата като сипете зехтин, настържете скилидката чесън и кората на лимона, а след това изтискате сока на лимона. Добавете всички подправки и разбъркайте добре. Добавете месото и хубаво разбъркайте, за да може маринатата да полепне по месото. Покрийте с прозрачно фолио купата и поставете в хладилник за 1-2 часа.
  • 3. Загрейте скара. Нанижете месото на шишчета и ги изпечете за около 10-12 минути, като ги обръщате от всички страни. Разрежете лимон на четвъртинки и го запечете върху скарата.
  • 4. За салатата нарежете натънки ивици марулите и ги сложете в купа. Добавете нарязаните на тънки кръгчета стръкове пресен лук. Добавете нарязаните копър и магданоз, сушения риган и запечените филирани бадеми. Разбъркайте. В отделна купичка пригответе дресинга, като смесите зехтин, оцет (лимонов сок) и сол и черен пипер. Разбъркайте добре и полейте салатата.
  • 5. Сервирайте зелена салата със сувлаки кебап, гарниран със запечени резени лимон и хляб пита.

Свързани рецепти

Виж всички