Начин на приготвяне:

1. Изпечете патладжаните на котлон или във фурна. След това ги поставете в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се запарят.
2. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Загрейте тенджера с 1-2 с.л. зехтин на слаб огън и задушете лука и чесъна в нея. Обелете картофите и ги нарежете на тънки полукръгчета. Добавете ги при лука и разбъркайте. Добавете 1 с.л. сусамов тахан, разбъркайте и захлупете за 3-4 минути.  След това разбъркайте и налейте бульона.
3. Отделно, в тиган разтопете маслото и запържете 2/3 от сварения нахут в него заедно с 1 ч.л. кимион и 1 нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте. Поръсете с нарязани листа мащерка. Пресипете нахута в супата и варете до готовност. Дръпнете от котлона, долейте малко вода и пасирайте супата до гладкост. Добавете обелените и нарязани патладжани, 1 ч.л. кимион и 2 с.л. тахан и разбъркайте добре.
4. Добавете листата спанак в супата и пасирайте. Добавете 1.5 с.л. крем-сирене и пасирайте отново. Овкусете със сол.
5. Запържете останалия нахут в тиган с малко зехтин.
6. Нарежете франзелата на филийки и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин. Добавете и нарязания на тънки кръгчета патладжан и запечете от двете страни. Посолете.
7. Сервирайте супата в купички. Добавете малко зърна запържен нахут. Гарнирайте със запечени филийки, намазани с крем-сирене. Върху тях подредете кръгчета запечен патладжан.

Продукти

 

  • 2 патладжана
  • 3 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 200 г сварен нахут
  • 3 с.л. сусамов тахан
  • 1 стрък мащерка
  • 1 с.л. масло
  • 2 големи картофа
  • 1.5 ч.ч. телешки бульон
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • сол
  • зехтин
  • 2 с.л. крем-сирене
  • шепа бейби спанак

Допълнително:

  • 0.5 франзела
  • 0.5 патладжан
  • зехтин
  • сол

Свързани рецепти