Начин на приготвяне:

1. Измийте мидите под течаща вода. Ако има миди с отворени черупки, ги изхвърлете. Всички останали миди сложете в дълбока тенджера и ги залейте с 200 мл вода. Варете докато черупките на мидите се отворят. Прецедете ги, като запазите сока им.
2. В друга дълбока, загрята тенджера запържете нарязаните на кубчета солената шарена сланина /с месо/ и бекон. Щом придобият златист цвят, добавете обелените и нарязани на ситно лук и чесън, нарязаните моркови и селъри и зърната на царевицата. Овкусете със суха мащерка и едросмлян черен пипер. Оставете зеленчуците да се задушат за 6-8 минути.
3. Добавете 2 пълни с.л. брашно и бъркайте в продължение на минута. Добавете соса от мидите и прясното мляко. Овкусете с индийско орехче. Добавете обелените и нарязани на кубчета картофи. Захлупете и варете на умерен огън 15 минути, до готовност на картофите.
4. Извадете месото на мидите от черупките и го нарежете. Добавете го в яхнията и разбъркайте. Добавете и нарязания магданоз.
5. Сервирайте супата с миди, гарнирана със солени бисквити.

Продукти

  • 3 кг миди с черупки
  • 200 мл вода
  • 500 г пушен бекон
  • прясно смлян черен пипер
  • 3 кочана царевица
  • 2 ч.л. мащерка
  • 2 стръка селъри
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • 4 картофа
  • 100 мл течна сметана
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • прясно настъргано индийско орехче
  • 300 г осолена шарена сланина

Свързани рецепти