Пасирана супа от кресон и картофи, и много масло - по френски. Сервира се с поширано яйце.

Продукти

  • 1 глава лук шалот
  • 1 стъбло селъри
  • 300 г картофи
  • 200 г масло
  • 700 г вода
  • 250 г кресон
  • ½ лимон
  • 4 яйца

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете лука и селърито на тънки полумесеци. В дълбок тиган или тенджера разтопете маслото и запържете в него зеленчуците за 5-10 минути. Лукът не трябва да променя цвета си, а да стане прозрачен.
  • 2. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Добавете ги в съда заедно с маслото, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете водата и захлупете. Гответе 10-15 минути, докато картофите омекнат.
  • 3. Добавете измития и отцеден кресон и лимоновия сок. Разбъркайте и захлупете за 1-2 минути, докато кресонът се свие.
  • 4. Пресипете сместа в купа и пасирайте. Прецедете през цедка и върнете в тенджерата. Ако супата е прекалено гъста, добавете малко вода.
  • 5. Загрейте вода в тенджерка. Щом заври, добавете щипка сол и намалете силата на огъня, така че тя да ври слабо. Поширайте яйцата за 3 минути. Извадете в чиния.
  • 6. Сервирайте супата топла в дълбоки чинии. Поставете по едно поширано яйце в порция супа. Поръсете с нарязан див лук и лют червен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички