Супа от земна ябълка със салвия
Рецепта от: Стоян и Лора
Приготвянето на тази супа е чудесна възможност за използването на полезния зеленчук земна ябълка. Супата е кремообразна и се сервира с пържени листа салвия и хрупкав хляб.
Продукти
- 1 кг земна ябълка (гулия)
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка салвия
- 1,5 л пилешки или зеленчуков бульон
- 100 мл течна животинска сметана (35%)
- 60 г краве масло
- 4 филии хляб
- зехтин за намазване
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете и нарежете на кубчета земната ябълка. Нарежете лука и чесъна на едро.
- 2. В тенджера загрейте около 20 г масло и в него запържете лука и чесъна за кратко.
- 3. Добавете земната ябълка, щом зеленчуците леко поомекнат, посолете и сложете 1 стрък салвия. Гответе около 5 минути на умерен огън.
- 4. Налейте бульона, поръсете с пипер меланж и гответе, докато зеленчуците омекнат напълно – около 20 минути. Извадете салвията.
- 5. Налейте сметаната и пасирайте супата. След това я прецедете и я върнете в тенджерата.
- 6. Сложете останалото масло в касерола и го загрявайте на умерен огън, докато стане с карамелен цвят. Дръпнете от котлона и пуснете в него останалата салвия, разбъркайте за няколко секунди и прецедете.
- 7. Намажете хляба със зехтин и го запечете от двете страни в сгорещен грил тиган.
- 8. Сервирайте супата с хрупкавия хляб, поръсете я с капки от ароматното масло и листенца салвия.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Аспержи, домати и артишок