1. Обелете и нарежете на кубчета земната ябълка. Нарежете лука и чесъна на едро.

2. В тенджера загрейте около 20 г масло и в него запържете лука и чесъна за кратко.

3. Добавете земната ябълка, щом зеленчуците леко поомекнат, посолете и сложете 1 стрък салвия. Гответе около 5 минути на умерен огън.

4. Налейте бульона, поръсете с пипер меланж и гответе, докато зеленчуците омекнат напълно – около 20 минути. Извадете салвията.

5. Налейте сметаната и пасирайте супата. След това я прецедете и я върнете в тенджерата.

6. Сложете останалото масло в касерола и го загрявайте на умерен огън, докато стане с карамелен цвят. Дръпнете от котлона и пуснете в него останалата салвия, разбъркайте за няколко секунди и прецедете.

7. Намажете хляба със зехтин и го запечете от двете страни в сгорещен грил тиган.

8. Сервирайте супата с хрупкавия хляб, поръсете я с капки от ароматното масло и листенца салвия.

 

Съвет: Когато белите гулията, за да не потъмнеят вече обелените глави, ги дръжте във вода с оцет или лимон.

Продукти

  • 1 кг земна ябълка (гулия)
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка салвия
  • 1,5 л пилешки бульон
  • 100 мл течна животинска сметана (35%)
  • 60 г краве масло
  • 4 филии хляб
  • зехтин за намазване
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички