Тиквата за тази крем-супа първо се пече заедно с други зеленчуци. След това се смесва с бульон, прясно мляко и масло и се пасира. Гарнира се с кубчета запечено халуми и тиквени семки. Истинска класика с полъх от Адриатика.

Продукти

  • 1 кг тиква
  • 2 стръка стеблена целина
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 г краве масло
  • 400 г сирене „Халуми“
  • 50 г тиквени семки
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете тиквата и я нарежете на кубчета.
  • 2. Обелете целината и лука и ги нарежете на парчета.
  • 3. Сложете подготвените зеленчуци и целите обелени скилидки чесън в тава, застлана с хартия за печене.
  • 4. Залейте с половината зехтин. Овкусете със сол и черен пипер и печете в загрята на 180 градуса фурна до златисто – около 20 минути.
  • 5. Прехвърлете ги в тенджера, налейте бульона и кипнете. Пасирайте, добавете маслото и налейте млякото. Щом кипне, дръпнете от котлона.
  • 6. Нарежете халумито на кубчета и запечете с останалия зехтин в загрята на 180 градуса фурна до златисто.
  • 7. Запечете и семките в сух тиган за кратко.
  • 8. Сервирайте всяка порция с кубчета сирене и тиквени семки.

Свързани рецепти

Виж всички