Това е рецепта за супа от телешки джолан по турски. Месото се сварява много добре, а след това бульонът се прецежда и се застройва със запръжка от масло, брашно и прясно мляко. Вкусна питателна супа!

Продукти

  • 500 г телешки джолан без кост
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 дафинов лист
  • 50 г краве масло
  • 50 г брашно
  • 50 г ориз
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • сол и черен пипер на вкус
  • За гарниране:
  • 50 г краве масло
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете месото в тенджера с 2 л студена вода, посолете, кипнете и отстранете образувалата се пяна.
  • 2. Добавете черен пипер, дафиновия лист и наситнените лук и чесън. Гответе, докато месото стане напълно готово – за 2–3 часа.
  • 3. След това дръпнете от котлона, прецедете, извадете месото в купа и запазете бульона. Щом леко се охлади месото, го накъсайте.
  • 4. Запържете масло и брашно в тенджера, сложете доматения концентрат и налейте прясното мляко, разбъркайте.
  • 5. Добавете част от бульона на месото, прибавете ориза и гответе, докато той омекне.
  • 6. Сложете и месото и щом кипне, супата е готова.
  • 7. Загрейте маслото, докато леко покафенее, изключите котлона, сипете червения пипер и разбъркайте. Поднесете супата с него.
  • Съвет:
  • Останалият бульон замразете и запазете за друго ястие.

Свързани рецепти

Виж всички