Супа от щраус
1. Сипете 3-4 с.л. зехтин в дълбока тенджера. Поставете на дъното и разрязаните на половинки небелена глава лук и домат, почистените цели моркови, обелената и разрязана на две филия от глава целина и ги запържете.
2. Добавете 1-1.5 литър вода. Изрежете зелената част на стръка праз и го разрежете на две по дължина. Измийте го добре и го поставете в тенджерата. Поставете и щраусовия врат /шия/. Добавете дафиновите листа и стръковете мащерка и овкусете със сол. Захлупете и варете супата на умерен огън около 1-1.5 час, докато месото се отделя от костта.
3. За тестото за кнедлите нарежете на много ситно сибирския лук. Разбийте яйцето в купа и добавете лука, гриса и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност и поставете в хладилник за 30 минути.
4. Извадете врата и по-едрите зеленчуци. Прецедете супата в по-висока тенджера.  С помощта на две лъжица загребете от сместа за кнедли и ги оформете леко продълговати. Пуснете ги в заврялата супа и варете 10 минути на слаб огън.
5. Загрейте 1-2 с.л. зехтин в дълбок чугунен тиган с огнеупорна дръжка и поставете парчетата щраусово филе в него /предвидете едно по-малко парче, което няма да се яде след това/. Щом се запържи от едната страна, обърнете от другата страна. Обръщайте месото няколко пъти, докато се запечата добре. Поставете термометър в допълнителното по-малко парче месо и пъхнете тигана в предварително загрята фурна на 180 градуса докато температурата а месото не достигне 54-58 градуса. След това ставете месото да почине няколко минути. Нарежете филето на тънки филийки.
6. Сервирайте супа с кнедли в дълбока чиния. В нея поставете няколко парченца филе от щраус. Поръсете с нарязан сибириски лук.

Продукти

  • 1 глава червен лук 1 домат 2 моркова 1 филия целина 1 стрък праз 1 врат от щраус 2 дафинови листа 5 стръка мащерка сол зехтин 400 г филе от щраусЗа кнедлите:1 връзка сибирски лук 1 яйце 100 г пшеничен грис

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички