Начин на приготвяне:
1. Разрежете малка тиква цигулка на две, по дължина. Отстранете семките на всяка половина. Поставете тиквата с кората надолу в тавичка. Поръсете я със сол и зехтин.
2. Поставете цяла небелена глава лук в тавичката при тиквата. Печете тиквата и лука в предварително загрята фурна на 220 градуса 1 час.
3. Издълбайте вътрешността на печената тиква и я сложете в блендер. Обелете главата лук и добавете и нея. Сипете 1 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон и пасирайте сместа.
4. Пресипете пасираната смес в тенджера. Добавете останалия бульон, сметаната и меда. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и оставете супата да заври.
5. Сервирайте супата в купички с лъжица заквасена сметана и прясно настърган черен пипер.
2. Поставете цяла небелена глава лук в тавичката при тиквата. Печете тиквата и лука в предварително загрята фурна на 220 градуса 1 час.
3. Издълбайте вътрешността на печената тиква и я сложете в блендер. Обелете главата лук и добавете и нея. Сипете 1 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон и пасирайте сместа.
4. Пресипете пасираната смес в тенджера. Добавете останалия бульон, сметаната и меда. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и оставете супата да заври.
5. Сервирайте супата в купички с лъжица заквасена сметана и прясно настърган черен пипер.
Продукти
- 1 малка тиква цигулка
- 1 глава лук
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 ч.ч. течна сметана
- 1 с.л. мед
- сол и черен пипер
- зехтин
- заквасена сметана