Начин на приготвяне:

1. За бульона сложете бутчетата да врат във водата и често обирайте пяната. След това добавете нарязаните зеленчуци и оставете сместа да ври на бавен огън 2 часа. Извадете месото и прецедете бульона.
2. За супата нарежете лука на ситно, чушката на колелца. Задушете ги в голяма тенджера със зехтин съвсем за кратко.
3. Добавете бульона и сметаната. Ако нямате време може да ползвате и качествен бульон на кубче.
4. Измийте марулята, като оставите няколко от най-крехките за украса. Изцедете листата хубаво и ги сложете в супата. Трябва да врат 5 минути.
5. Пасирайте супата.
6. За доматения хляб препечете филийки хляб на скара или във фурна. Нарежете на едро скилидка чесън, а домата разрежете наполовина. Натъркайте филийките първо с чесън, а после с домат. Накрая капнете по няколко капки зехтин на всяка и посолете.
7. Почистете скаридите и ги запържете по 2 минути от всяка страна в тиган с малко зехтин. Нарежете чесъна и дивия лук на ситно и ги добавете при скаридите, пържете още 2 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер.
8. Сервирайте супата, украсена с пресни листа маруля и гарнирайте с няколко скариди и филийка доматен хляб.

Продукти

За пилешкия бульон:

  • 1.5 кг пилешки бутчета
  • 3 л вода
  • 250 г зеленчуци за супа /лук
  • моркови
  • целина
  • зелен фасул
  • картофи/
  • сол

За супата:

  • 1 бр. маруля
  • 1 глава лук
  • 0.5 брой люта червена чушка
  • 1 л пилешки бульон
  • 100 мл сметана

За доматения хляб:

  • 0.5 хляб
  • 1 домат
  • 1 скилидка чесън
  • сол

За скаридите:

  • 8 сурови скариди
  • 2 скилидки чесън
  • 0.5 връзка див лук
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти