Една лесна и свежа супа за летните дни. Основата е пилешки или зеленчуков бульон, в който се сварява ориз. Супата се застройва с кисело мляко и жълтъци и се сервира поръсена с разтопено масло с мента.

Продукти

  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • 1,2 л пилешки бульон
  • сол и черен пипер на вкус
  • За застройката:
  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. сушена мента
  • 500 г гъсто кисело мляко (йогурт)
  • 2 с.л. брашно
  • За гарниране:
  • 50 г краве масло
  • 1 ч.л. сушена мента
  • 1 ч.л. лют червен пипер без семки

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте овкусения с щипка сол пилешки бульон в тенджера.
  • 2. След като кипне, добавете добре измития ориз и разбъркайте. Гответе, докато оризът омекне.
  • 3. За застройката разбийте леко жълтъците в купа. Добавете ментата, като я стриете с пръсти. Сипете киселото мляко и брашното и разбъркайте.
  • 4. Темперирайте застройката с част от бульона. Прехвърлете в тенджерата и разбъркайте. Гответе 4–5 минути на много слаб огън, за да не се пресече.
  • 5. Загрейте маслото в подходящ съд и добавете ментата. Щом кипне, го отстранете от огъня и поръсете с лют червен пипер.
  • 6. Сервирайте всяка порция, като я полеете с част от ароматното масло.
  • Съвети:
  • Може да използвате и бисерен ориз.
  • Вместо пилешки бульон може да използвате зеленчуков или вода.

Свързани рецепти

Виж всички