Начин на приготвяне:

1. За карамелизирания лук нарежете на тънки полумесеци лука. Загрейте зехтин в тиган и добавете лука. Овкусете с щипка сол и разбъркайте. Намалете силата на котлона. Щом лукът омекне, добавете меда, усилете огъня и изчакайте той да се разтопи напълно. След това отново намалете огъня и оставете лука бавно да се карамелизира.
2. За зеленчуковия бульон сипете 1 литър вода в тенджера и в нея пуснете щипка сол и нарязаните на едро небелени 2 глави лук, 3 моркова и глава целина.  Щом водата заври, добавете почистените от стъбла розички броколи. Варете до омекване на броколите, не ги преварявайте.
3. Извадете броколите от тенджерата и ги прехвърлете в блендер или кухненски робот. Добавете и 2-3 черпака от зеленчуковия бульон. Пасирайте. В движение добавете малко зехтин.
4. Сервирайте супата в купички. Към всяка порция добавете по 1 с.л. предварително разбита до гладкост заквасена сметана и малко карамелизиран лук.

Продукти

  • 2 глави броколи
  • 2 глави лук
  • 1 с.л. течен мед
  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 8 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 1 ч. сол
  • 1 ч.л. черен пипер

Свързани рецепти