Начин на приготвяне:

1. За соса загрейте млякото, захарта и семенцата от шушулката ванилия на слаб огън. Дръпнете от огъня, добавете предварително накиснатия в студена вода желатин и разбъркайте да се разтвори. Сипете горещата млечна смес на тънка струйка към жълтъците и разбъркайте. Върнете в касеролата и гответе, докато температурата достигне 81 градуса. Излейте горещата смес върху предварително начупения шоколад в купа и пасирайте.

2. За суфлето загрейте пюрето от маракуя на огъня. Разбъркайте нишестето и водата на гладка каша. Постепенно добавете сместа към пюрето, разбърквайки. Щом сместа се сгъсти леко, дръпнете от огъня и оставете да се охлади. Разбийте белтъците на сняг с помощта на миксер, постепенно сипете захарта към тях. Сложете част от белтъчния сняг в пюрето от маракуя, разбъркайте внимателно. След това пресипете сместа с маракуя в купата при останалия белтъчен сняг и отново разбъркайте внимателно.

3. Намажете с масло дъното на керамични формички, а след това и стените им, като започвате от дъното и вървите към ръба на формите. Напълнете една намазана форма със захар, след това изсипете захарта в купа, като въртите формата, така че захарта да полепне навсякъде, дори и по ръбовете. По този начин подгответе всички формички.

4. Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор). Напълнете формите със сместа догоре с помощта на лъжица, без да натискате. Заравнете с шпатула от средата към единия край, след това от средата към другия - и така - четири пъти. Печете суфлетата10 минути (времето зависи от фурната). Извадете от фурната и поръсете с пудра захар. С лъжица гребнете от соса и сложете в средата на суфлето, като пробивате, за да влезе сос и навътре.

Продукти

За суфлето:

  • 200 г белтъци
  • 150 г захар
  • 200 г пюре от маракуя
  • 15 г царевично нишесте
  • 20 г вода
  • масло за намазване
  • захар за поръсване

За соса:

  • 380 г прясно мляко
  • 70 г жълтъци
  • 35 г захар
  • 200 г бял шоколад
  • 3 г желатин на листове
  • 0.5 шушулка ванилия

Свързани рецепти