Суфле от извара с цитруси и карамелен сос

Суфле от извара с цитруси и карамелен сос

Начин на приготвяне:

1. За сместа за суфле в купа смесете изварата, меда, жълтъците /3 бр./ и царевичното нишесте до хомогенност. Покрийте сместа с прозрачно фолио и поставете в хладилник.
2. За захаросаните цитрусови корички обелете кората на предварително измитите и подсушени лимон и лайм с помощта на белачка за зеленчуци. Нарежете кората на много тънки ивички. В тенджерка сипете водата и захарта и оставете сместа да заври. Добавете ивичките лайми и лимон и разбъркайте. Дръпнете от огъня и покрийте ъда с прозрачно фолио. Оставете настрани за 6 часа на стайна температура.
3. За нугатина сипете 1/3 от захарта в тенджерка и изчакайте да започне да се карамелизира, като разбърквате с дървена лъжица. Добавете втората 1/3 част. Щом започне да се разтапя, добавете и последната част захар. Оставете захарта до получаването на тъмен карамел. Изключете котлона и добавете филираните бадеми и разбъркайте добре, за да се покрият с карамел. Разстелете нугатина върху лист хартия за печене и оставете да се втвърди на стайна температура.
4. С помощта на четка намажете дъното и стените на керамични формички с разтопено масло, като по стените движите четката само отдолу нагоре. Сипете по 1 с.л. захар във всяка формичка и чрез въртене оформете тънък слой от захар. Излишната захар изтръскайте.
5. За маринованите цитруси обелете грейпфрутите и портокала над цедка, поставена над купа. След това изрежете по няколко парченца от плод без ципа. Останалата част от плодовете сипете в купата и поръсете с пудра захар. Разбъркайте внимателно, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилника.
6. За карамеления сос загрейте касерола с дълга дръжка върху котлона. Карамелизирайте захарта като я сипете на 3 пъти в съда и получите тъмен карамел. Изключете котлона. В друг съд затоплете сметаната. Добавете сметаната внимателно към карамелизираната захар и включете котлона тново. Бъркайте с дървена лъжица. Добавете солта.
7. За суфлето разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарта на струйка без да спирате разбиването. Разбивайте до образуването на твърд сняг. Разбъркайте сместа с извара и я добавете внимателно към разбитите белтъци. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Пресипете сместа в шприц с гладък накрайник. Напълнете формичките и изравнете сместа с помощта на палетен нож. Почистете ръба на всяка формичка с палец и показалец. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 10 минути. Имайте редвид, че десертът се консумира топъл.
8. За да сервирате десерта прецедете маринованите цитрусови резени. поставете ринг /около 10 см/ в дълбока чиния и подредет по външния му ръб резените портокал и грейпфрут. Върху тях поставете захаросани лимонови корички. Поставете купичката със суфле по средата на чинията и поръсете с тънък слой пудра захар. Поръсете с карамелен сос, а след това и с нарязан н ситно нугатин плодовете. Останалият карамелен сос пресипете в чашка.

Продукти

За суфлето:

  • 200 г извара
  • 35 г мед
  • 4.5 г царевично нишесте
  • 50 г жълтъци
  • 125 г белтъци
  • 60 г захар

За карамеления сос:

  • 150 г кристална захар
  • 200 г пълномаслена течна сметана
  • щипка сол

За захаросаните корички:

  • 100 г вода
  • 100 г захар
  • 1 лимон
  • 1 лайм

За нугатина:

  • 100 г кристална захар
  • 100 г филирани бадеми

За маринованите цитруси:

  • 1 розов грейпфрут
  • 1 жълт грейпфрут
  • 1 портокал
  • пудра захар

Свързани рецепти