Начин на приготвяне:

1. Отрежете зелените стръкчета от главата резене и ги запазете. Разрежете главата на четвъртини, отстранете твърдата и част и я нарежете на парчета. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета със същата големина като парчетата резене. Почистете и измийте добре стръка праз, нарежете го на кръгчета.
2. загрейте 3-4 с.л. зехтин в тенджера и задушете нарязаните зеленчуци, като ги разбърквате от време на време, до омекване. Посолете. Добавете около 1 ч.ч. вода, колкото да ги покрие и варете десетина минути.
3. Пасирайте зеленчуците. Добавете сметаната, като разбърквате, до гладка и плътна консистенция. Оставете супата да се охлади или я поставете в ледена водна баня за по-бързо охлаждане.
4. Нарежете пушената сьомга на лентички. Поръсете я със сока на 1/2 лимон или лайм и разбъркайте. Поръсете с прясно смлян черен пипер.
5. Сервирайте студена супа в дълбока чиния. По средата поставете няколко резена пушена сьомга.

Продукти

  • 1 глава резене
  • 2 картофа
  • 1 стрък праз
  • зехтин
  • 400 мл пълномаслена течна сметана
  • 100 г пушена сьомга
  • лимонов сок
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти