Стриди ескабеш

Стриди ескабеш

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки.
2. Загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган и запържете лука и чесъна до омекване.
3. Разрежете главата резене на две и отстранете твърдата част. Нарежете резенето на тънки полумесеци. Морковът разрежете на две, по дължина, и го нарежете на тънки полукръгчета.
4. Добавете нарязания фенел при лука и чесъна и оставете да омекне. Добавете захарта, оцета и виното. Щом то се поизпари, добавете моркова - целта е да остане хрупкав. Настържете фино кората на половината портокал и добавете сока на целия. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая добавете нарязана на ситно люта чушка.
5. Хванете стрида с кухненска кърпа и мушнете острието на нож в нея, след това внимателно я отворете. Отделете едната черупка, като оставите месото в другата. Подредете отворените стриди в чиния, върху канапе от едра морска сол. Върху стридите разпределете зеленчуковата смес.

Продукти

  • 4 стриди
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава резене
  • 1 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 1 морков
  • 50 мл вода
  • 75 мл бяло вино
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти