В тази вдъхновена от азиатската кухня рецепта скаридите се запържват за кратко заедно с предварително приготвената паста с лимонена трева. Сервират се веднага с топъл сварен на пара жасминов ориз.

Продукти

  • 4 с.л. олио от гроздови семки
  • 2 стръка лимонена трева
  • 3 скилидки чесън
  • 5 см джинджифил
  • 1 листо кафир лайм
  • 1 люта чушка „Птиче око“
  • 3 стръка пресен лук
  • 600 г кралски скариди
  • 220 г снежен грах
  • 1 ½ ч.л. рибен сос
  • ½ ч.ч. листа тайландски босилек
  • ½ ч.ч. листа кориандър
  • 2 фингър лайма
  • сварен жасминов ориз

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете тънко предния край на стръковете лимонена трева, а след това нарежете на 2-3 бялата има частс. Сложете ги в блендер заедно с нарязаната бяла част на пресния лук, обеления джинджифил, лютата чушка без дръжка, обелените скилидки чесън и листото кафир лайм. Смелете за кратко. Добавете 3 с.л. олио и смелете отново.
  • 2. Запържете получената паста в загрят тиган с 1 с.л. олио за 3 минути, като разбърквате. Добавете предварително почистените скариди, разбъркайте и гответе 5 минути, докато скаридите се сготвят.
  • 3. Добавете шушулките грах. Добавете рибния сос и разбъркайте за 1 минута. Добавете нарязаните листа кориандър и тайландски босилек (може да използвате и обикновен босилек или смес от равни части босилек и мента). Добавете и нарязаната на ситно зелена част на пресния лук. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 4. Сервирайте стир-фрай със скариди, гарниран със сварен на пара жасминов ориз. Разрежете на две фингър лаймчетата, ако разполагате с тях, и ги изтискайте върху скаридите.

Свързани рецепти

Виж всички