Стир-фрай е бърз начин за приготвяне на храна. В китайската кухня това е основен начин на готвене. Тази рецепта за стир-фрай съчетава китайска сушена шунка и корени бамбук.

Продукти

  • 2 с.л. олио
  • 2 см корен от джинджифил
  • 25 г китайска сушена шунка или 50 г панчета
  • 2 големи корена бамбук или 1 1/2 ч.ч. бамбукови стръкове
  • 1/4 ч.ч. жълто оризово вино или 2 с.л. оризово вино
  • щипка захар
  • 2 стръка пресен чесън или лук
  • 1 червена чушка
  • 1 ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете и нарежете джинджифила на тънки пръчици. Шунката нарежете на малки, тънки парченца. Чушката нарежете на лентички, а пресния чесън на 2-3 см. парчета под ъгъл. Отцедете бамбуковите стръкове.
  • 2. Загрейте тиган уок на силен огън и сипете 1 с.л. олио в него. Запържете джинджифила за 30 секнуди, а след това и шунката - за 1 минута, при непрекъснато разбъркване. Пресипете джинджифила и шунката в чиния, като оставите повечето мазнина в тигана.
  • 3. Запържете  бамбуковите стръкове за 2 минути, добавете останалото олио. добавете виното, захарта, малко пилешки бульон или вода. След това добавете и нарязаните чушка и пресен чесън. върнете месото и джинджифила в тигана и разбъркайте всичко добре. Ако е необходимо да сгъстите соса, разбъркайте 1 ч.л. царевично нишесте с 2 с.л. студена вода и добавете кашичката. Разбъркайте за минута.
  • 4. Сервирайте стир-фрай с бамбук и шунка веднага.

Свързани рецепти

Виж всички