1. Обелете и след това нарежете целината на шайби с дебелина около 2 см. Смесете зехтина със стрития на паста чесън, накълцана мащерка и пушена сол на вкус и намажете шайбите целина. 

2. Гответе ги в загрят грил-тиган или върху плоча от двете страни до златисто. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете целината във фурната за 10-15 минути, докато омекне. 

3. За соса в купа разбъркайте стрития на паста чесън със сусамовия тахан, лимонов сок на вкус, сол и киселото мляко. Ако сосът е много гъст, добавете 1-2 с.л. вода. 

4. Смесете в купа накълцаните орехи и магданоз със сиропа от нар, зехтина и сол на вкус. 

5. В чиния сложете от соса, отгоре поставете стек от целина, гарнирайте със сместа с орехи, листенца спанак и зрънца нар.

Продукти

  • 1 голяма глава целина
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък мащерка
  • 50 мл зехтин
  • пушена сол на люспи
  • За соса:
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. кисело мляко
  • сол на вкус
  • За гарниране:
  • 1 нар
  • 80 г печени орехи
  • 2 стръка магданоз
  • 1 с.л. сос от нар
  • 30 мл зехтин екстра върджин
  • сол на вкус
  • 20 г листа бейби спанак

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички