Това средиземноморско плато представлява няколко разядки - хумус, печени зеленчуци, печени пикантни бадеми, салата и гризини. Всяко едно от нещата, естествено, може да се приготви отделно.

Продукти

  • За хумуса:
  • 2 х 400 г консерви нахут
  • 1 скилидка чесън
  • 5 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 лимона, кора и сок
  • голяма щипка смлян кимион
  • 3 с.л. кисело мляко
  • За печените зеленчуци:
  • 1 тиквичка
  • 1 малък патладжан
  • 3 червени чушки
  • 2 глави червен лук
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 200 г сърцевини от артишок (леко запечени на грил)
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • За салатата:
  • 250 г чери домати
  • 250 г бейби моцарела
  • 8 листа босилек
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • сол и черен пипер
  • За печените бадеми:
  • 200 г бланширани бадеми
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. нарязан розмарин
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • За гризините:
  • 250 г брашно със семена
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. суха мая
  • 2 с.л. зехтин
  • семолина или царевично брашно
  • сусам
  • морска сол

Начин на приготвяне:

  • 1. За гризините сипете брашното, захарта, солта и сухата мая в купа. Месете зехтина със 150 мл топла вода и ги добавете към сухите съставки. Щом се оформи тесто, го извадете върху поръсен с мало царевично брашно плот и месете тестото в продължение на 10 минути. След това го разточете и нарежете на дълги ленти с ширина 1 см. Подредете ги в 2 тави, предварително леко намазнени и поръсени с царевично брашно. Покрийте гризините с прозрачно фолио и оставете да втасат на топло за 20 минути. След това поръсете с малко морска сол и/или сусам.
  • 2. За печените зеленчуци нарежете всички зеленчуци на парчета с еднаква големина – не белете тиквичките и патладжана. Сложете зеленчуците в тава за печене и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор 20 минути.
  • 3. Добавете прецедените сърцевини на артишок от буркан и печете още 10 минути. На по-горното ниво във фурната поставете гризините и печете 10-13 минути. След изваждане поръсете печените зеленчуци с балсамов оцет.
  • 4. За салатата разрежете чери доматите на половинки и ги сложете в купа. Добавете топчетата моцарела и нарязаните на едро листа босилек. Овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет. Разбъркайте.
  • 5. За хумуса сложете прецедения нахут от консерва в блендер или кухненски робот. Добавете фино настърганата кора на лимоните и сока им, обелената скилидка чесън и кимиона. Добавете зехтина и киселото мляко и пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и пасирайте отново. Пресипете хумуса в купа.
  • 6. За печените бадеми разтопете 10 г масло в тиган и в него запечете бадемите до златисто при непрекъснато разбъркване. Добавете сол и нарязан на ситно розмарин. Разбъркайте. Дръпнете от котлона и добавете пушения червен пипер. Разбъркайте.
  • 7. Върху голяма дървена дъска аранжирайте купичките с хумус, салата, печени зеленчуци и печени пикантни бадеми. Във висока стъклена чаша или буркан поставете гризините и поднесете платото.

Свързани рецепти

Виж всички