Средиземноморско плато
Рецепта от: Мери Бери
Това средиземноморско плато представлява няколко разядки - хумус, печени зеленчуци, печени пикантни бадеми, салата и гризини. Всяко едно от нещата, естествено, може да се приготви отделно.
Продукти
- За хумуса:
- 2 х 400 г консерви нахут
- 1 скилидка чесън
- 5 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 лимона, кора и сок
- голяма щипка смлян кимион
- 3 с.л. кисело мляко
- За печените зеленчуци:
- 1 тиквичка
- 1 малък патладжан
- 3 червени чушки
- 2 глави червен лук
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 200 г сърцевини от артишок (леко запечени на грил)
- 2 с.л. балсамов оцет
- За салатата:
- 250 г чери домати
- 250 г бейби моцарела
- 8 листа босилек
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. балсамов оцет
- сол и черен пипер
- За печените бадеми:
- 200 г бланширани бадеми
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. сол
- 2 с.л. нарязан розмарин
- ½ ч.л. пушен червен пипер
- За гризините:
- 250 г брашно със семена
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. суха мая
- 2 с.л. зехтин
- семолина или царевично брашно
- сусам
- морска сол
Начин на приготвяне:
- 1. За гризините сипете брашното, захарта, солта и сухата мая в купа. Месете зехтина със 150 мл топла вода и ги добавете към сухите съставки. Щом се оформи тесто, го извадете върху поръсен с мало царевично брашно плот и месете тестото в продължение на 10 минути. След това го разточете и нарежете на дълги ленти с ширина 1 см. Подредете ги в 2 тави, предварително леко намазнени и поръсени с царевично брашно. Покрийте гризините с прозрачно фолио и оставете да втасат на топло за 20 минути. След това поръсете с малко морска сол и/или сусам.
- 2. За печените зеленчуци нарежете всички зеленчуци на парчета с еднаква големина – не белете тиквичките и патладжана. Сложете зеленчуците в тава за печене и поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор 20 минути.
- 3. Добавете прецедените сърцевини на артишок от буркан и печете още 10 минути. На по-горното ниво във фурната поставете гризините и печете 10-13 минути. След изваждане поръсете печените зеленчуци с балсамов оцет.
- 4. За салатата разрежете чери доматите на половинки и ги сложете в купа. Добавете топчетата моцарела и нарязаните на едро листа босилек. Овкусете със сол, зехтин и балсамов оцет. Разбъркайте.
- 5. За хумуса сложете прецедения нахут от консерва в блендер или кухненски робот. Добавете фино настърганата кора на лимоните и сока им, обелената скилидка чесън и кимиона. Добавете зехтина и киселото мляко и пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и пасирайте отново. Пресипете хумуса в купа.
- 6. За печените бадеми разтопете 10 г масло в тиган и в него запечете бадемите до златисто при непрекъснато разбъркване. Добавете сол и нарязан на ситно розмарин. Разбъркайте. Дръпнете от котлона и добавете пушения червен пипер. Разбъркайте.
- 7. Върху голяма дървена дъска аранжирайте купичките с хумус, салата, печени зеленчуци и печени пикантни бадеми. Във висока стъклена чаша или буркан поставете гризините и поднесете платото.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марк Мориарти
Салата от печено цвекло
Рецепти Къртис Стоун
Фермерска салата с босилеков винегрет
Рецепти Примож Долничар
Салата със скариди, захаросана тиква и ябълков чипс
Рецепти Стоян и Лора
Салата от печени чушки и козе сирене
Рецепти Стоян и Лора
Салата Винегрет
Рецепти Том Керидж
Салата с печени на скара тиквички
Рецепти Мери Бери
Шоколадов пудинг на пара с шоколадов сос
Рецепти Мери Бери
Мус от къпини
Рецепти Мери Бери
Кейк с кафе и пралин
Рецепти Мери Бери
Торта със сметана, ягоди и лимонов крем