Начин на приготвяне:

Нарязваме необелените патладжани на шайби, дебели 1,5 см. Запичаме ги на грил или гладък тиган, намазан със зехтин. Преди да ги обърнем, посоляваме и добавяме още от мазнината.
За соса в съд загряваме зехтин с малко чесън и изсипваме обелените, почистени домати, настъргани или нарязани на кубчета. (Може да се добави и доматено пюре.) Слагаме маслини и босилек, черен пипер. Намаляваме котлона, когато доливаме виното, разбъркваме добре. Доливаме бульона. На финала листа от босилек и обезкостените маслини.
За плънката смесваме добре изцедена рикота, нарязаните орехи и филе, малко зехтин, листа от босилек.
В намазана тава нареждаме във височина патладжан, отгоре плънка, пак патладжан и пак плънка - колкото искаме, като завършваме с патладжан. Запичаме. Сервираме патладжаните, залети със соса и настърган пармезан отгоре.

Продукти

  • 4 патладжана
  • 400 г рикота
  • 200 г пушена шунка
  • 120 г орехи
  • 200 г пармезан

За соса

  • 500 г домати
  • 100 г босилек
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 30 мл сухо бяло вино
  • 50 мл зеленчуков бульон
  • 50 г зелени маслини
  • 50 г черни маслини

Свързани рецепти