Сръбски бургер
Рецепта от: Примож Долничар
1. За питките притоплете леко млякото и в него разтворете маята и маслото. В купа сипете брашното и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята и маслото, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол. Постепенно смесете продуктите и омесете гладко и еластично тесто. Поставете го в леко намазнена купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло за 30-45 минути, докато удвои обема си. Омесете отново тестото върху набрашнен плот. Разделете го на равни топчици /около 60-65 г всяка/. Подредете ги в тавичка, на достатъчно разстояние една от друга и ги намажете с разбито яйце. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
2. Смелете месото за плескавиците. Овкусете каймата със сол и черен пипер и я омесете. Оформете големи, плоски кюфтета /около 140 г всяко/, покрийте ги с прозрачно фолио и ги поставете в хладилник най-добре за 1 нощ. Ако не разполагате с време, може да изпечете плескавиците и веднага.
3. Изпечете плескавиците върху добре загрята скара, от двете страни.Изпечете и лентите бекон, до хрупкавост.
4. За бързия айвар изпечете чушките. Задушете ги в хартиен плик или тенджера за 10 минути, след това ги обелете и отстранете семките им. Нарежете чушките и ги задушете в тенджерка с 1-2 с.л. зехтин. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 1 с.л. оцет. Захлупете леко тенджерата и гответе на бавен огън около 1 час.
5. За карамелизирания лук обелете и нарежете главите лук на тънки кръгчета. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и сложете лука в него, като отделите пластовете на всяко кръгче лук. Добавете захарта и гответе до омекване и карамелизиране.
6. Изпържете пъдпъдъчите яйца с малко зехтин. Разрежете питките на две и ги запечете леко върху скарата. Намажете хляба с айвар. Върху него рапределете малко карамелизиран лук, отгоре поставете плескавица. Подредете слайс бекон, малко рукола, листо зелена салата, кръгчета домат и краставица. Най-отгоре поставете пържено яйце.
Продукти
- За питките:500 г брашно 300 мл прясно мляко 10 г мая захар 50 г масло 1 яйце солЗа плескавиците:850 г свински врат сол и черен пиперЗа айвара:8 червени чушки 1 с.л. ябълков оцет сол зехтин2 краставици 3 домата 6 листа зелена салата шепа рукола 6 пъдпъдъчи яйца листа босилек 6 слайса беконЗа карамелизирания лук:2 глави лук 2 с.л. захар 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Примож Долничар
Компот от круши
Рецепти Рецепти Примож Долничар
Пай с круши
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Примож Долничар
Подварак
Рецепти Примож Долничар
Равиоли с коприва и сос от див чесън
Рецепти Примож Долничар
Задушено заешко с ньоки
Рецепти Примож Долничар
Сол с подправки
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори