Начин на приготвяне:

1. За питките притоплете леко млякото и в него разтворете маята и маслото. В купа сипете брашното и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята и маслото, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол. Постепенно смесете продуктите и омесете гладко и еластично тесто. Поставете го в леко намазнена купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло за 30-45 минути, докато удвои обема си. Омесете отново тестото върху набрашнен плот. Разделете го на равни топчици /около 60-65 г всяка/. Подредете ги в тавичка, на достатъчно разстояние една от друга и ги намажете с разбито яйце. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
2. Смелете месото за плескавиците. Овкусете каймата със сол и черен пипер и я омесете. Оформете големи, плоски кюфтета /около 140 г всяко/, покрийте ги с прозрачно фолио и ги поставете в хладилник най-добре за 1 нощ. Ако не разполагате с време, може да изпечете плескавиците и веднага. 
3.  Изпечете плескавиците върху добре загрята скара, от двете страни.Изпечете и лентите бекон, до хрупкавост.
4. За бързия айвар изпечете чушките. Задушете ги в хартиен плик или тенджера за 10 минути, след това ги обелете и отстранете семките им. Нарежете чушките и ги задушете в тенджерка с 1-2 с.л. зехтин. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 1 с.л. оцет. Захлупете леко тенджерата и гответе на бавен огън около 1 час. 
5. За карамелизирания лук обелете и нарежете главите лук на тънки кръгчета. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и сложете лука в него, като отделите пластовете на всяко кръгче лук. Добавете захарта и гответе до омекване и карамелизиране. 
6. Изпържете пъдпъдъчите яйца с малко зехтин. Разрежете питките на две и ги запечете леко върху скарата. Намажете хляба с айвар. Върху него рапределете малко карамелизиран лук, отгоре поставете плескавица. Подредете слайс бекон, малко рукола, листо зелена салата, кръгчета домат и краставица. Най-отгоре поставете пържено яйце.

Продукти

За питките:

  • 500 г брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 10 г мая
  • захар
  • 50 г масло
  • 1 яйце
  • сол

За плескавиците:

  • 850 г свински врат
  • сол и черен пипер

За айвара:

  • 8 червени чушки
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • сол
  • зехтин
  • 2 краставици
  • 3 домата
  • 6 листа зелена салата
  • шепа рукола
  • 6 пъдпъдъчи яйца
  • листа босилек
  • 6 слайса бекон

За карамелизирания лук:

  • 2 глави лук
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. зехтин

Свързани рецепти