Спекулас с пълнеж
1. За тестото направете кладенче в брашното. Върху брашното посипете бакпулвера и сместа от подправки /канела, кардамон, индийско орехче и др./. В кладенчето изсипете млякото, захарта и маслото на кубчета. Започнете да смесвате продуктите с пръсти и постепенно омесето тестото. Сплескайте го леко и го увийте в прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за половин час.
2. За бадемовата паста сложете в блендер белени или филирани бадеми и кристална захар. Смелете и в движение добавете белтъка. Извадете топката паста и я увийте във фолио. Оставете я в хладилник за 15 минути.
3. Разточете бадемовата паста на руло, като си поръсвате брашно. Имайте предвид, че пастата лепне. Рулото трябва да е дълго и дебело колкото точилка.
4. Разточете тестото в правоъгълна форма с дължина колкото рулото паста. Имайте предвид, че тестото се къса лесно, затова и не може да се разточи тънко.
5. По средата на правогълното парче тесто поставете рулото бадемова паста. Прихлупете тестото от двете страни и хубаво го оформете, притискайки го и заглаждайки го с ръце. Намажете рулото с разбито яйце.
6. Наредете белените бадеми в две резици по дължината на рулото. Намажете ги с яйце. Нарежете рулото на еднакви парчета така, че да се падат по два бадема на парче. Наредете сладките в тава, постлана с хартия за печене и ги изпечете за 45 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса.

Продукти

  • За тестото:300 г светлокафява захар 20 г подправки - карамфил индийско орехче канела джинджифил 50 мл прясно мляко 500 г брашно 5 г бакпулвер 250 г маслоЗа бадемовата паста:250 г бадеми 250 г захар 1 белтък 1 яйце30 бр. белени бадеми 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички