Спекулас с пълнеж

Спекулас с пълнеж

Начин на приготвяне:

1. За тестото направете кладенче в брашното. Върху брашното посипете бакпулвера и сместа от подправки /канела, кардамон, индийско орехче и др./. В кладенчето изсипете млякото, захарта и маслото на кубчета. Започнете да смесвате продуктите с пръсти и постепенно омесето тестото. Сплескайте го леко и го увийте в прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за половин час.
2. За бадемовата паста сложете в блендер белени или филирани бадеми и кристална захар. Смелете и в движение добавете белтъка. Извадете топката паста и я увийте във фолио. Оставете я в хладилник за 15 минути.
3. Разточете бадемовата паста на руло, като си поръсвате брашно. Имайте предвид, че пастата лепне. Рулото трябва да е дълго и дебело колкото точилка.
4. Разточете тестото в правоъгълна форма с дължина колкото рулото паста. Имайте предвид, че тестото се къса лесно, затова и не може да се разточи тънко.
5. По средата на правогълното парче тесто поставете рулото бадемова паста. Прихлупете тестото от двете страни и хубаво го оформете, притискайки го и заглаждайки го с ръце. Намажете рулото с разбито яйце.
6. Наредете белените бадеми в две резици по дължината на рулото. Намажете ги с яйце. Нарежете рулото на еднакви парчета така, че да се падат по два бадема на парче. Наредете сладките в тава, постлана с хартия за печене и ги изпечете за 45 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса.

Продукти

За тестото:

  • 300 г светлокафява захар
  • 20 г подправки - карамфил
  • индийско орехче
  • канела
  • джинджифил
  • 50 мл прясно мляко
  • 500 г брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 250 г масло

За бадемовата паста:

  • 250 г бадеми
  • 250 г захар
  • 1 белтък
  • 1 яйце
  • 30 бр. белени бадеми
  • 1 яйце за намазване

Свързани рецепти