Спанакопита
Рецепта от: Марта Стюарт
1. Сипете ориза и горещата вода в тенджерка. Варете ориза на бавен огън докато поеме водата. Оставете го да престои захлупен 15 минути, а след това го охладете.
2. Измийте и подсушете листата спанак. нарежете ги на тънки ивици и ги сложете в голяма купа. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук, както и нарязаните листа мента и магданоз. Добавете студения ориз и разбъркайте всичко с ръце. Овкусете със сол и черен пипер. добавете соев сос и зехтин. Разбъркайте добре.
3. Намажете с масло тавичка /20х30 см/. Разрежете корите на две, за да получите правоъгълници с размерите на тавичката. Подредете 10 кори една върху друга, като намажете всяка с масло. Поставете ги за основа на спаначения пай в тавичка и изрежете краищата така, че да са равни.
4. Изсипете пълнежа от спанак върху корите като го разпределите равномерно. Подредете останалите 10 листа кори една върху друга, като мажете всяка с масло. Поставете ги върху пълнежа от спанак. С помощта на остър нож разрежете спанакопитата на 12 еднакви парчета. Печете в предварително загрята фурнана 200 градуса 20 минути, след това още 40 минутина на 180 градуса.
Продукти
- 900 г спанак
- 1 връзка мента
- 150 мл зехтин
- 2 ч.л. сол
- 110 г дългозърнест ориз
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 150 мл разтопено пречистено масло
- 10 листа кори за баница
- 150 мл гореща вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Стоян и Лора
Сиропирана баница с локум
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити
Рецепти Джейми Оливър
Печени зеленчуци
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Мариновани гъби
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Полейник
Рецепти Ненад Великович
Рулца с яйца и спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Зелена баница със спанак
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Плодов шейк с кисело мляко
Рецепти Марта Стюарт
Марокански кейк със сушени плодове