Спанакопита

Спанакопита

Начин на приготвяне:

1. Сипете ориза и горещата вода в тенджерка. Варете ориза на бавен огън докато поеме водата. Оставете го да престои захлупен 15 минути, а след това го охладете.
2. Измийте и подсушете листата спанак. нарежете ги на тънки ивици и ги сложете в голяма купа. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук, както и нарязаните листа мента и магданоз. Добавете студения ориз и разбъркайте всичко с ръце. Овкусете със сол и черен пипер. добавете соев сос и зехтин. Разбъркайте добре.
3. Намажете с масло тавичка /20х30 см/. Разрежете корите на две, за да получите правоъгълници с размерите на тавичката. Подредете 10 кори една върху друга, като намажете всяка с масло. Поставете ги за основа на спаначения пай в тавичка и изрежете краищата така, че да са равни.
4. Изсипете пълнежа от спанак върху корите като го разпределите равномерно. Подредете останалите 10 листа кори една върху друга, като  мажете всяка с масло. Поставете ги върху пълнежа от спанак. С помощта на остър нож разрежете спанакопитата на 12 еднакви парчета. Печете в предварително загрята фурнана 200 градуса 20 минути, след това още 40 минутина на 180 градуса.

Продукти

 

  • 900 г спанак
  • 1 връзка мента
  • 150 мл зехтин
  • 2 ч.л. сол
  • 110 г дългозърнест ориз
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 150 мл разтопено пречистено масло
  • 10 листа кори за баница
  • 150 мл гореща вода

Свързани рецепти