Тайната на тези спагети е лютия чеснов крем, който се приготвя от поширани в зехтин скилидки чесън и люти чушки. Мидите се задушават с бяло вино за няколко минути. Накрая всичко се обединява със сварената паста, а за разкош се добавя настърган сушен хайвер (ботарга) и черен чесън.

Продукти

  • 400 г спагети
  • 200 г чесън
  • 40 г черен чесън
  • 250 мл зехтин + 30 мл
  • 2 люти чушки „Птиче око“
  • 500 г бели миди
  • ½ ч.ч. бяло вино
  • 100 г ботарга
  • сол и черен пипер
  • бейби магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. В малка тавичка или касеролка с капак сложете обелените скилидки чесън и разрязаните по дължина на две люти чушки, бе семки. Залейте ги с 250 мл зехтин, захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 120 градуса за 1 час.
  • 2. Пасирайте печените чесън и люти чушки. Ако желаете, може да извадите част от лютите чушки и зехтина, по ваш вкус и тогава да пасирате.
  • 3. Сипете 30 мл зехтин в тиган и изсипете предварително добре измитите под студена течаща вода миди. Разбъркайте и поставете капак. Гответе 2 минути. Добавете бяло вино и отново поставете капак. Гответе докато мидите се отворят.
  • 4. Сварете спагетите в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете ги и ги добавете при мидите. Разбъркайте за минута. Дръпнете от огъня и добавете 3-4 с.л. от лютия чеснов крем. Разбъркайте много добре. Добавете нарязания на ситно черен чесън и разбъркайте отново.
  • 5. Поднесете спагетита ала китара, поръсени с настъргана ботарга и листенца магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички