Сос Грейви

Сос Грейви

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на едро селърито и морковите. Главите лук нарежете на четвъртинки, като отстраните само горните им люспи. Сложете всичко в тава за печене. Накъсайте дафиновите листа отгоре, клончетата розмарин. Сложете и нарязания на едро бекон.
2. Прережете с нож костта на всяко пилешко крилце. Поставете крилцата върху зеленчуците. Овкусете със сол и черен пипер и зехтин, пуснете звездичките анасон. Разбъркайте леко всичко. Печете на 200 градуса 1 час.
3. Извадете тавата и я поставете на котлона, на силен огън. Намачкайте зеленчуците. Добавете брашното и горещата вода и продължете да намачквате. Оставете соса да покъкри 25 минути, като от време на време го разбърквайте и мачкайте.
4. Прецедете соса през ситна цедка. Пресипете го в съд с капак и го замразете.
5. За да използвате соса, притоплете го и го добавете в съда, в който е печено месото, като преди това сте остранили мазнината от печенето. Оставете соса да заври, като остъргвате с лъжица остатъците от печенето на месото. Залейте нарязаното печеното месо или пуйка.

Продукти

За 1 л сос Грейви:

  • 3 стръка селъри
  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • 2 дафинови листа
  • 2 стръка розмарин
  • 2 парчета пушен бекон
  • 8 бр. пилешки крилца
  • сол и черен пипер
  • 2 звездички анасон
  • 4 с.л. брашно
  • 1 л гореща вода

Свързани рецепти