Солени тарталети с шунка и шамфъстък

Солени тарталети с шунка и шамфъстък

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете брашното с бакпулвера, солта и черния пипер. Разбъркайте.

2. В друга купа разбъркайте яйцата, киселото мляко и олиото. Смесете сухите и мокрите съставки и разбъркайте до гладкост.

3. Добавете нарязаната на дребни кубчета шунка и нарязаните ядки шам-фъстък и разбъркайте.

4. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форми за мъфини и разпределете кексовата смес в тях. Печете тарталетите на 180 градуса 20-25 минути.

5. За соса бешамел разтопете 15 г масло в тенджерка, добавете брашното и бъркайте докато се получи топка, поне 2-3 минути. Добавете студеното прясно мляко и бъркайте енергично 5 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Изсипете бешамела в плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да поизстине.

6. Разбийте 250 г масло до пухкавост. Добавете соса бешамел и разбийте. Прехвърлете соса в пош с гладък накрайник.

7. Шприцовайте крем върху солените кексчета. Отрежете 1 см. от края на аспержите и ги бланширайте за 1 минута във вряща подсолена вода. Веднага след това ги пуснете в купа с ледено студена вода. Нарежете чери доматчетата на половинки. Украсете мъфините с доматче и парче асперж.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 9 г бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. черен пипер
  • 2 яйца
  • 300 мл мътеница
  • 80 мл слънчогледово олио
  • 100 г шунка
  • 50 г ядки шам-фъстък

За соса бешамел:

  • 15 г масло
  • 15 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • 250 г масло

За гарниране:

  • 12 зелени аспержи
  • 12 жълти чери доматчета

Свързани рецепти