Начин на приготвяне:

1. За солените охлювчета нарежете шунката на малки кубчета и ги сложете в купа. Натрошете сиренето /може да използвате настърган кашкавал/ и добавете яйцата. Разбъркайте. Добавете малко заквасена сметана или кисело мляко, червен пипер и сушен риган. Разбъркайте добре.
2. Разточете многолистното тесто на голям лист. Намажете на тънък слой пълнежа и навийте на руло, внимателно и не много стегнато.
5. Нарежете рулото на еднакви парчета, около 2-3 см, и ги подредете легнали в тава, постлана с хартия за пемене. Поръсете всяко охлювче със сусам. Печете соленките в предварително загрята фурна на 180-200 градуса 15 минути.

Продукти

За многолистното тесто:

  • 500 г фино бяло брашно
  • 200 мл топла вода
  • 1 ч.л. сол
  • щипка захар
  • 200 г масло

За солените охлювчета:

  • 500 г многолистно тесто
  • 3 яйца
  • 100 г сирене
  • 50 г пушена шунка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • щипка риган
  • сусам

Свързани рецепти