Начин на приготвяне:

1. Намачкайте сварените и охладени картофи. В купичка сипете прясното мляко и поръсете маята. Разбъркайте и изчакайте 1-2 минути.

2. В голяма купа сипете брашното и поръсете солта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете яйцата и млякото с маята. Разбъркайте. Постепенно добавете намачканите картофи, като разбърквате до хомогенност след всяка порция. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете за кратко. Тестото не трябва да е леко лепкаво. Поставете тестото в набрашнена купа и покрийте с кухненска кърпа. Оставете да втаса за 2 часа.

3. В дълбок тиган или в тенджера сипете 4-5 пръста олио и го загрейте. С помощта на лъжица загребвайте от тестото. В средата на парчето тесто поставете 1 филенце аншоа и като си помагате с пръстите затворете топчето тесто. Пържете поничките на порции, така че да има свободно място в тигана. пържете 3-4 минути, до златисто, като обръщате от всички страни. Извадете солените понички върху кухненска хартия.

 

Продукти

500 г брашно тип 00

500 г белени варени картофи

2 яйца

7 г суха мая

1/3 ч.ч. прясно мляко

сол

филенца аншоа

олио за пържене

Свързани рецепти