Солени еклерчета с мус от мортадела и рикота
Рецепта от: Лука Чиано
Тези пухкави еклерчета са идеалната солена хапка. Пареното тесто се съчетава идеално с гладкия мус от мортадела и рикота.
Продукти
- За тестото:
- 100 мл вода
- 60 г брашно
- 50 г масло
- 2 яйца
- щипка сол
- За муса:
- 200 г мортадела
- 50 г крем сирене
- 80 г биволска рикота
- 10 г зехтин екстра върджин
- Допълнително:
- 100 г тапенада от черни маслини
- 30 г ядки шамфъстък
- 50 мл балсамова редукция
Начин на приготвяне:
- 1. За пареното тесто сипете водата, маслото и щипката сол в тенджерка с двойно дъно. Щом сместа заври, добавете брашното и започнете да бъркате енергично, докато се оформи тесто, което се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и пресипете тестото в купа.
- 2. Към тестото добавете яйцата едно по едно, като разбърквате енергично след всяко, до поемането му. Пресипете тестото в пош с гладък накрайник.
- 3. В тава, постлана с хартия за печене шприцовайте 12 малки, кръгли еклерчета, на достатъчно разстояние едно от друго. С мокър пръст притиснете леко връхчето на всяко еклерче. Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса 18-20 минути.
- 4. За муса от мортадела нарежете на малки кубчета мортаделата и ги сложете в блендер. Добавете крем сиренето и рикотата, както и малко зехтин. Пасирайте до гладкост. Пресипете муса в пош с гладък накрайник.
- 5. Разрежете на две всяко еклерче, по хоризонтал. Сипете по 1 ч.л. тапенада от маслини върху долната част на всяко еклерче. След това шприцовайте обилно количество мус от мортадела. Поставете капачетата. Оваляйте всяко солено еклерче отстрани в нарязани на ситно ядки шамфъстък. Подредете еклерчетата в поднос и поръсете с балсамова редукция.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Уорън Мендес
Руло с наденица
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа