Тези пухкави еклерчета са идеалната солена хапка. Пареното тесто се съчетава идеално с гладкия мус от мортадела и рикота.

Продукти

  • За тестото:
  • 100 мл вода
  • 60 г брашно
  • 50 г масло
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • За муса:
  • 200 г мортадела
  • 50 г крем сирене
  • 80 г биволска рикота
  • 10 г зехтин екстра върджин
  • Допълнително:
  • 100 г тапенада от черни маслини
  • 30 г ядки шамфъстък
  • 50 мл балсамова редукция

Начин на приготвяне:

  • 1. За пареното тесто сипете водата, маслото и щипката сол в тенджерка с двойно дъно. Щом сместа заври, добавете брашното и започнете да бъркате енергично, докато се оформи тесто, което се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и пресипете тестото в купа.
  • 2. Към тестото добавете яйцата едно по едно, като разбърквате енергично след всяко, до поемането му. Пресипете тестото в пош с гладък накрайник.
  • 3. В тава, постлана с хартия за печене шприцовайте 12 малки, кръгли еклерчета, на достатъчно разстояние едно от друго. С мокър пръст притиснете леко връхчето на всяко еклерче. Печете в предварително загрята фурна на 190-200 градуса 18-20 минути.
  • 4. За муса от мортадела нарежете на малки кубчета мортаделата и ги сложете в блендер. Добавете крем сиренето и рикотата, както и малко зехтин. Пасирайте до гладкост. Пресипете муса в пош с гладък накрайник.
  • 5. Разрежете на две всяко еклерче, по хоризонтал. Сипете по 1 ч.л. тапенада от маслини върху долната част на всяко еклерче. След това шприцовайте обилно количество мус от мортадела. Поставете капачетата. Оваляйте всяко солено еклерче отстрани в нарязани на ситно ядки шамфъстък. Подредете еклерчетата в поднос и поръсете с балсамова редукция.

Свързани рецепти

Виж всички