Солен пай "Джипси"
1. За тестото обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте 2 с.л. олио в тиган и ги запържете за 2 минути. Нарежете магданоза на ситно.
2. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете половината нарязан магданоз, водата, солта, половината предварително разбито яйце и нарязаното на кубчета студено масло. Добавете и изстиналите лук и чесън. Постепенно омесете меко и гладко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
3. За пълнежа направете първо тестото ру, като сипете в тенджерка млякото, водата и маслото и оставите сместа да заври. Добавете брашното и бъркайте докато се оформи топка, поне 3-4 минути, брашното трябва да съска. Пресипете тестото в купа и след малко добавете яйцето. Бъркайте енергично, докато то се поеме от тестото.
4. Обелете и нарежете картофите на кубчета. Варете ги 5 минути и ги прецедете. Разрежете доматчетата на половинки.
5. Сипете малко олио и маслото в тиган и запържете нарязаните на четвъртинки гъби. Овкусете ги със сол, червен и черен пипер. Разбъркайте.
6. В голяма купа смесете каймата с гъбите, картофите и доматите. Добавете руто и разбъркайте всичко много добре. Омесете каймата с ръце и я поставете в хладилник за 5 минути.
7. Разточете тестото върху набрашнен плот, в правоъгълна форма. Прехвърлете го в правоъгълна форма за пай и го напаснете по дъното и стените и. Отстранете излишното тесто по краищата. Останалото тесто разточете отново и го нарежете на ленти с дебелина около 1 см. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица.
8. Изсипете пълнежа и го разпределет равномерно. Върху него подредете лентичките напряко, под лек ъгъл, без да ги притискате силно. Намажете лентичките с разбито яйце. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
9. За соса нарежете на ситно лука, а чесънът на по-едро. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. олио. Разрежете по дължина лютата чушка, отстранете семките и и я нарежете на ситно. Добавете я в тигана. След това добавете нарязаните на четвъртинки гъби и нарязаните на кубчета чушки. Разбъркайте. Добавете доматеното пюре и го запържете за 2 минути, като бъркате непрекъснато. Смесете кетчупа и пилешкия бульон и ги сипете. Оставете соса да поври няколко минути. Накрая го сгъстете, като добавяте малко по малко нишестето, разтворено в малко студена вода.
Пресипете соса в сосиера и го поръсете с останалия магданоз.

Продукти

  • За тестото:250 г пълнозърнесто брашно 100 г студено масло 80 мл вода 1 глава лук 1 скилидка чесън 10 г сол 1 яйце 1 връзка магданозЗа пълнежа:100 г картофи 250 г кайма 125 г гъби печурки 1 с.л. масло олио 100 г чери доматчета 1 с.л. червен пипер сол и черен пиперЗа ру:25 мл прясно мляко 25 мл вода 25 г масло 25 г брашно 1 яйцеЗа соса "Джипси":1 глава червен лук 2 скилидки чесън 1 червена люта чушка 1 червена чушка 1 жълта чушка 100 г гъби 1 с.л. концентрирано доматено пюре 2 с.л. кетчуп 200 мл пилешки бульон 1 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички