Солен есенен щрудел

Солен есенен щрудел

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете олиото, солта и водата. Омесете гладко тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа нарежете хляба на кубчета. Разтопете маслото в тиган и запържете хляба в него, до златисто. Разтопете останалото масло в отделен съд.
3. Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета. В купа смесете каймата, нарязаните на ситно чесън и подправки и кимиона. Добавете нарязаните орехи и малко зехтин, разбъркайте добре.
4. Разточете тестото много тънко, върху набрашнен плот. Вземете го с ръце и започнете да го въртите, докато се изтъни още, да може да се вижда през него. Въртете тестото не с пръсти, а с външната страна на ръцете. Постелете покривка върху голяма маса. Разстелете тестото върху покривката, като го опъвате внимателно по краищата. Изрежете с ножица по-дебелите краища на разтегленото тесто.
5. Напръскайте кората с разтопено масло. В единия край на тестото, откъм по-късата му страна, поставете кубчетата хляб, върху тях сложете каймата с тиква и орехи. Поръсете със сол и черен пипер и оформете пълнежа компактно. С помощта на покривката започнете да навивате на руло тестото. Щом го завиете цялото, с ръце леко го попритиснете.
6. Прехвърлете щрудела внимателно в намаслена тава, с частта, в която се събират краищата надолу. Намажете с масло щрудела и поръсете с мак. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
7. Нарежете поизстиналия щрудел на парчета и поднесете.

Продукти

За пълнежа:

  • 300 г бял хляб
  • 1 кг тиква
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 325 г кайма смес
  • 200 г орехи пекан или орехи
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 150 г масло за намазване
  • 200 г масло
  • маково семе

За тестото:

  • 800 г брашно
  • 400 мл вода
  • щипка сол
  • 40 мл олио

Свързани рецепти