Солен есенен щрудел
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете олиото, солта и водата. Омесете гладко тесто, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа нарежете хляба на кубчета. Разтопете маслото в тиган и запържете хляба в него, до златисто. Разтопете останалото масло в отделен съд.
3. Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета. В купа смесете каймата, нарязаните на ситно чесън и подправки и кимиона. Добавете нарязаните орехи и малко зехтин, разбъркайте добре.
4. Разточете тестото много тънко, върху набрашнен плот. Вземете го с ръце и започнете да го въртите, докато се изтъни още, да може да се вижда през него. Въртете тестото не с пръсти, а с външната страна на ръцете. Постелете покривка върху голяма маса. Разстелете тестото върху покривката, като го опъвате внимателно по краищата. Изрежете с ножица по-дебелите краища на разтегленото тесто.
5. Напръскайте кората с разтопено масло. В единия край на тестото, откъм по-късата му страна, поставете кубчетата хляб, върху тях сложете каймата с тиква и орехи. Поръсете със сол и черен пипер и оформете пълнежа компактно. С помощта на покривката започнете да навивате на руло тестото. Щом го завиете цялото, с ръце леко го попритиснете.
6. Прехвърлете щрудела внимателно в намаслена тава, с частта, в която се събират краищата надолу. Намажете с масло щрудела и поръсете с мак. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
7. Нарежете поизстиналия щрудел на парчета и поднесете.
2. За пълнежа нарежете хляба на кубчета. Разтопете маслото в тиган и запържете хляба в него, до златисто. Разтопете останалото масло в отделен съд.
3. Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета. В купа смесете каймата, нарязаните на ситно чесън и подправки и кимиона. Добавете нарязаните орехи и малко зехтин, разбъркайте добре.
4. Разточете тестото много тънко, върху набрашнен плот. Вземете го с ръце и започнете да го въртите, докато се изтъни още, да може да се вижда през него. Въртете тестото не с пръсти, а с външната страна на ръцете. Постелете покривка върху голяма маса. Разстелете тестото върху покривката, като го опъвате внимателно по краищата. Изрежете с ножица по-дебелите краища на разтегленото тесто.
5. Напръскайте кората с разтопено масло. В единия край на тестото, откъм по-късата му страна, поставете кубчетата хляб, върху тях сложете каймата с тиква и орехи. Поръсете със сол и черен пипер и оформете пълнежа компактно. С помощта на покривката започнете да навивате на руло тестото. Щом го завиете цялото, с ръце леко го попритиснете.
6. Прехвърлете щрудела внимателно в намаслена тава, с частта, в която се събират краищата надолу. Намажете с масло щрудела и поръсете с мак. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
7. Нарежете поизстиналия щрудел на парчета и поднесете.
Продукти
- За пълнежа:300 г бял хляб 1 кг тиква 1 скилидка чесън 1 стрък пресен розмарин 2 стръка прясна мащерка 325 г кайма смес 200 г орехи пекан или орехи 2 ч.л. смлян кимион 150 г масло за намазване 200 г масло маково семеЗа тестото:800 г брашно 400 мл вода щипка сол 40 мл олио
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери