Соден хляб с ирландско сирене и мащерка
Рецепта от: Донал Скиан
Соденият хляб се приготвя лесно и бързо. В тази рецепта хлябът е обогатен с прясна мащерка и ирландско зряло сирене.
Продукти
- 375 г бяло брашно
- 100 г пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 2 с.л. смлени червени водорасли Dulse
- 350 мл мътеница
- 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
- 200 г ирландско сирене Чедър (зряло)
- 200 г ирландско сирене Gubeen
- 1 с.л. прясна мащерка
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма купа сипете двата вида брашно и добавете содата и смлените сухи водорасли. Разбъркайте и направете кладенче.
- 2. В купа разбийте яйцето с мътеницата (или нискомаслено, по-рядко кисело мляко)= Изсипете сместа в кладенчето, като отделите 1-2 с.л. от нея за по-късно. Добавете настъргания чедър и нарязаното на лентички полумеко сирене Гъбийн. Добавете и листенцата прясна мащерка. Разбъркайте и щом се оформи топка, извадете върху плота.
- 3. Омесете тестото с ръце, но за кратко. Оформете на дебело руло и го прехвърлете в намазнена форма за хляб. Намажете хляба с отделената смес от мътеница и яйце. Поръсете с настъргано сирене Чедър и няколко стръка мащерка. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.
- 4. Оставете хляба да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете върху дъска и го оставете да изстине напълно. Нарежете хляба на филийки и поднесете с нарязано сирене Гъбийн.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб