Соденият хляб се приготвя лесно и бързо. В тази рецепта хлябът е обогатен с прясна мащерка и ирландско зряло сирене.

Продукти

  • 375 г бяло брашно
  • 100 г пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 с.л. смлени червени водорасли Dulse
  • 350 мл мътеница
  • 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
  • 200 г ирландско сирене Чедър (зряло)
  • 200 г ирландско сирене Gubeen
  • 1 с.л. прясна мащерка

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа сипете двата вида брашно и добавете содата и смлените сухи водорасли. Разбъркайте и направете кладенче.
  • 2. В купа разбийте яйцето с мътеницата (или нискомаслено, по-рядко кисело мляко)= Изсипете сместа в кладенчето, като отделите 1-2 с.л. от нея за по-късно. Добавете настъргания чедър и нарязаното на лентички полумеко сирене Гъбийн. Добавете и листенцата прясна мащерка. Разбъркайте и щом се оформи топка, извадете върху плота.
  • 3. Омесете тестото с ръце, но за кратко. Оформете на дебело руло и го прехвърлете в намазнена форма за хляб. Намажете хляба с отделената смес от мътеница и яйце. Поръсете с настъргано сирене Чедър и няколко стръка мащерка. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.
  • 4. Оставете хляба да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете върху дъска и го оставете да изстине напълно. Нарежете хляба на филийки и поднесете с нарязано сирене Гъбийн.

Свързани рецепти

Виж всички