Сочни пържоли с рататуй
Рецепта от: Джейми Оливър

1. За рататуя първо опечете на грил-тиган тиквичката, разрязана наполовина по дължина и патладжанът, нарязан на филийки с дебелина от 1 см. Поставете зеленчуците директно върху грил-тигана, без да ползвате никаква мазнина и ги опечете и от двете им страни.
2. Нарежете лука на полумесеци, а чушките на кубчета. Запържете ги в дълбок тиган с 2-3 с.л. зехтин. Добавете филенцата аншоа и харисата и разбъркайте. Пресовайте скилидките чесън. Добавете и нарязаните на едро печени зеленчуци. Сипете пасираните домати, добавете балсамов оцет и разбъркайте. Оставете рататуя да покъкри. Накрая поръсете с листа босилек.
3. Сложете ориза в тенджера и го залейте с 2 ч.ч. гореща вода. Овкусете със сол, добавете щипка шафран и цяла половинка лимон, захлупете съда и варете ориза 10 минути.
4. Изрежете мазнината по края на телешките пържоли. Поставете ги върху дъска и ги поръсете със сол, черен пипер и червен пипер. Хубаво ги оваляйте в подправките. Поставете в грил-тиган и ги печете до готовност, като на всяка минута ги обръщате.
5. За дресинга за пържолите нарежете магданоза на ситно и го смесете с горчицата, зехтина и лимоновия сок върху дъска. Изпечените пържоли овъргаляйте в дресинга. Нарежете пържолите на ивички.
6. Сипете сварения ориз в съда при рататуй. Поднесете с нарязаните пържоли и купичка с разбъркано кисело мляко.
Продукти
- За рататуй:
- 1 патладжан
- 1 тиквичка
- 1 глава червен лук
- 1 червена чушка
- 1 жълта чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. хариса
- 3 филенца аншоа
- 1 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. зехтин
- 700 мл пасирани домати
- 0.5 връзка босилек
- сол и черен пипер
- За пържолите:
- 2 телешки пържоли
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 шепа магданоз
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. зехтин
- 0.5 лимон
- сок
- Допълнително:
- 1 ч.ч. ориз басмати
- щипка шафран
- щипка сол
- 0.5 лимон
- 200 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет