Смокиново клафути

Смокиново клафути

Начин на приготвяне:

1. Сипете брашното и филираните бадеми в блензер или кухненски робот и ги смелете фино.
2. В голяма купа разбийте яйцата със млякото и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете захарта, а след това и брашното със смлените бадеми.
3. Намаслете дъното и стените на керамичен съд. Разрежете всяка смокиня на 8 резена и ги подредете легнали, с вътрешността нагоре на дъното на съда. редете смокините в кръгове отвън навътре. По средата сложете зърната грозде. залейте плодовете с приготвената смес така, че тя да не ги покрива напълно.
4. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час. След като минат 30 минути от печенето поръсете филирани бадеми отгоре и печете още половин час.
5. В купичка разбъркайте сметаната с пудрата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Изпечения сладкиш поръсете с пудра захар и поднесете с крема.

Продукти

  • 75 г брашно
  • 75 г филирани бадеми
  • 1 шушулка ванилия
  • 400 мл прясно мляко
  • 80 г захар
  • 4 яйца
  • 5 големи смокини
  • 1 шепа бяло грозде
  • 50 г филирани бадеми

За крема:

  • 150 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 0.5 шушулка ванилия

Свързани рецепти