Начин на приготвяне:

1. Накиснете сушените смокини в гореща вода за 1-2 часа.
2. В дълбока купа сипете брашното, пудрата захар, маслото и яйцето. настържете фино кората на 1/4 лимон и на 1/4 портокал. разбийте с помощта на миксер, с приставка за тесто.
3. Изсипете гладкото тесто върху лист хартия за печене и покрийте с друг лист хартия. Разточете тестото на кора с дебелина 0.5 см и размери 30х50 см, с помощта на точилка. Поставете разточеното тесто в хладилника да се стегне.
4. Отрежете дръжките на накиснатите смокини. Нарежете смокините и ги сложете в блендер. Добавете подправките и разбъркайте. Опитайте пълнежа и ако не е достатъчно сладък, добавете мед. Разбъркайте отново.
5. Отстранете горния лист хартия от тестото. В единия край на листа тесто, по дължина, сипете половината пълнеж. Завийте тестото на руло веднъж и отрежете. Нарежете така полученото руло на малки рулца и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене.
6. Разстелете останалия пълнеж, по дължина на останалото тесто и завийте на руло. Нарежете на по-малки рулца и ги подредете в тавата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.

Продукти

За тестото:

  • 380 г брашно
  • 125 г пудра захар
  • 250 г меко масло
  • 1 яйце
  • щипка лимонова кора
  • щипка портокалова кора

За пълнежа:

  • 150 г сушени смокини
  • 0.5 ч.л. смлян кардамон
  • 0.5 ч.л. канела
  • щипка прясно смлян черен пипер
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора и сок
  • 1 с.л. мед

Свързани рецепти