1. В тиган сипете захарта и го поставете върху котлон. Изчакайте захарта да се разтопи до тъмнозлатист карамел, като от време на време леко разтръсквате тигана.

2. Разрежете смокините на половинки и ги поставете в карамела с разрязаната страна надолу. Гответе 1 минута и дръпнете от котлона. Налейте виното Мадейра и върнете тигана на котлона. Раздвижете смокините за кратко и ги оставете да се готвят на умерен огън, докато сосът се редуцира.

3. В купа сипете добре изстудената течна сметана и добавете пудрата захар, както и остърганата вътрешност на шушулките ванилия. Разбийте до образуването на пухкав крем с връхчета, с помощта на тел.

4. Сервирайте две половинки смокини, полети с гъст сос от Мадейра, гарнирани с 1 с.л. крем "Шантили".

Продукти

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 6 смокини
  • 80 мл Мадейра
  • 300 мл пълномаслена течна сметана
  • 4 с.л. пудра захар
  • 1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички