Смьоргос торта

Смьоргос торта

Начин на приготвяне:

1. За маринатата сипете в дълбока тенджерка водата със захарта и солта. разрежете червеното цвекло на четвъртини и ги поставете в съда. Оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Дръпнете от огъня и оставете маринатата да се охлади.
2. Пресипете маринатата в дълбока купа заедно с резените червено цвекло. поставете я в хладилник да се охлади добре.
3. Нарежете филето прясна сьомга на тънки дълги лентички. Поставете ги внимателно в студената марината и я оставете за 4 минути. След това я извадете.
4. В купа разбийте течната сметана до плътност. Добавете пастата от хрян и разбъркайте добре. Вземете филиите квадратен шведски хляб или изрежете филии от хубав бял хляб с квас. Мажете всяка филия със сметана с хрян. Поставяйте ги една върху друга. Намажете отвън с останалата сметана, като я загладите.
5. Обелете краставицата и я нарежете на много тънки дълги ленти. Увийте хляба със сметана с лентите краставица.
6. Нарежете маринованото червено цвекло на тънки кръгчета или полукръгчета. Подредете ги в четирите края на тортата. Завийте лентите маринована сьомга на рулца и поставете и тях върху тортата. Гарнирайте с малки купчинки хайвер, много тънки резени лимон и стръкове копър.

Продукти

За маринованата сьомга:

  • 35 г сол
  • 35 г захар
  • 500 мл вода
  • 1 ч.л. плодове от хвойна
  • 1 малка глава сварено червено цвекло
  • 150 г прясно филе от сьомга
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 1.5 с.л. паста от хрян
  • 4 филии шведски хляб
  • 1 голяма краставица
  • 1 глава мариновано червено цвекло
  • 1 био лимон
  • 2 с.л. хайвер от сьомга
  • 4 стръка копър