Словенска торта с естрагон и кисело мляко

Словенска торта с естрагон и кисело мляко

Начин на приготвяне:

1. За блата сипете в купа киселото мляко и добавете яйцата, олиото, ваниловия екстракт и нарязания на ситно естрагон. Разбъркайте до гладкост. Отделно смесете брашното с бакпулвера и ги добавете към течната смес. Разбъркайте до хомогенност.
2. Намаслете дълбока кръгла форма с диаметър 25 см и сипете сместа в нея. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
3. За крема разбийте сметаната със захарта до твърдост. Добавете пюрето от малини и разбъркайте. Прехвърлете 1/3 от сместа в шприц с назъбен накрайник.
4. За украсата разтопете белия шоколад на водна баня и след това го темперирайте. Температурата на белия шоколад трябва да бъде 29-30 градуса, за да работите с него. Прехвърлете шоколада в шприц. Постелете лист хартия върху обърната голяма плоска тава. Подредете листа естрагон, с лъскавата страна надолу, на достатъчно разстояние едно от друго. Шприцовайте бял шоколад върху всяко листо. Покрийте листата с лист твърд целофан. С пръст леко го размажете, листата да станат плоски. Оставете ги на стайна температура за 10 минути, да се втвърдят.
5. Разрежете изстиналия блат на три кръга, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Поставете най-долното върху поднос и нанесете сметанов крем върху него. Разстелете го равномерно. Захлупете с втория блат и отново нанесете бита сметана и я разстелете. Поставете третия блат. нанесете бита сметана върху цялата повърхност на тортата, на тънък слой, и я загладете.
6. Шприцовайте отвесни ленти бита сметана отстрани на тортата, а върху нея - розички. Поставете листата от естрагон и бял шоколад отстрани на тортата.

Продукти

За блата:

  • 375 г брашно
  • 270 г захар
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 1 връзка естрагон
  • 300 мл кисело мляко
  • 3 яйца
  • 150 мл слънчогледово олио
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

За крема:

  • 600 мл течна сметана
  • 100 г захар
  • 150 г пюре от малини

За украса:

  • 0.5 връзка естрагон
  • 200 г бял шоколад

Свързани рецепти