Това е салата, в която всички съставки се пекат на скара и имат пушен вкус. Резултатът е вкусно съчетание от хрупкава краставица, печен нахут и солено печено сирене Халуми. Истинско пиршество за вегетарианците!

Продукти

  • 3 краставици
  • 2 ч.л. едра морска сол
  • 3 с.л. олио
  • 1 лайм, сок
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 250 г сирене Халуми
  • 1 консерва нахут
  • 3 с.л. зехтин
  • 1/4 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. кайенски пипер
  • 1/2 ч.л. сушени провансалски подправки
  • 1/4 връзка кориандър
  • 1/4 връзка магданоз
  • 3 мариновани люти чорбаджийски чушки
  • 2 лайма

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете краставиците и ги разрежете на две по дължина. Поставете ги легнали в тавичка и ги поръсете с едра морска сол. Оставете настрани  за 1 час. След това подсушете добре краставиците.
  • 2. Поръсете краставиците  с олио и ги поставете върху силно загрята скара, с разрязаната страна надолу и печете 3-4 минути. След това ги обърнете и печете още 2 минути.
  • 3. Прецедете нахута и го сложете в купа. Добавете зехтина и подправките и разбъркайте. Пресипете нахута в плоска тавичка, увита в алуминиево фолио и го разпределете на един слой. Печете под скарата за 30-40 минути, до хрупкавост.
  • 4. Нарежете сиренето халуми на филийки и ги поръсете с олио. Запечете сиренето върху скарата, от двете страни.
  • 5. Нарежете на големи парчета печената краставица и я сложете в голяма купа. Накъсайте печеното сирене халуми и добавете печения нахут. Добавете нарязаните люти мариновани чушки и нарязаните кориандър и магданоз. Овкусете със сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре. Поднесете салатата с резени лайм.

Свързани рецепти

Виж всички