Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте маслото със захарта и фино настърганата лимонова кора с помощта на миксер, до получаването на крем. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването.
2. В купичка смесете киселото мляко с лимоновия сок и разбъркайте. Добавете половината смес в купата и продължете да разбивате. Добавете половината брашно и разбийте отново.
Добавете останалото кисело мляко и останалото брашно и разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност.
3. Намаслете дъното на форма с пружина /диаметър 24 см/ и постелете с хартия за печене. Изсипете сместа за блата във формата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. След изваждане на блата, го охладете напълно, като го поставите върху решетка.
4. За крема смесете в купа кондензираното мляко, сока от лаймовете, киселото мляко и кокосовата сметана. Разбъркайте добре.
5. Разрежете на две, по хоризонтал, блата с помощта на назъбен нож. Покрийте дъното и стените на формата с пружина с прозрачно фолио, като оставите достатъчно свободно фолио извън формата. Поставете единия блат във формата. разстелете крема върху него и захлупете с втория блат. Завийте добре с фолио и поставете във фризер за 6 часа.
6. За меренгето разбийте белтъците с помощта на миксер до пяна. В движение, без да спирате разбиването, добавете малко по малко лимоновия сок, а след това и захарта. Разбивайте в продължение на 4 минути, до получаването на твърда пяна.
7. Извадете замразената торта от формата и я поставете върху поднос. Нанесете белтъчната пяна по цялата и повърхност. Накрая обгорете леко с газова горелка.

Продукти

  • 125 г меко масло
  • 180 г захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 3 яйца
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 130 г кисело мляко
  • 1.5 ч.ч. брашно с набухвател

За меренгето:

  • 3 белтъка
  • лимонов сок
  • 120 г захар

За крема:

  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко
  • 400 г кисело мляко
  • 400 г кокосова сметана
  • 3 лайма
  • сок

Свързани рецепти