Сладоледен сандвич с юзу и сусамен карамел

Сладоледен сандвич с юзу и сусамен карамел
Предаване: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте в: Петък, 23 октомври от 03:30 | Петък, 23 октомври от 03:55

Начин на приготвяне:

1. За муса първо накиснете листовете желатин в купа със студена вода и кучета лед за 10 минути. След това пригответе първо захарен сироп, като сипете 30 мл вода и 40 г захар в тенджерка.

2. В купа, с помощта на миксер, разбийте белтъците. На тънка струйка, без да спирате разбиването, доавете горещия захарен сироп (с температура 118 градуса). Разивайте до получаването на твърд сняг.

3. Извадете желатина от водата, като го изтискате и го сложете в купичка със сока от юзу. Поставете в микровълнова фурна, колкото желатина да се разтопи. Разбийте сметаната с помощта на миксе, до получаването на пухкав сняг.

4. В друга купа разбийте жълтъците със 110 г захар с помощта на миксер, до изсветляване. Добавете желатина и разбъркайте с помощта на шпатула, докато се поеме от сместа. Към жълтъците добавете разбитите белтъци и битата сметана, на порции, като ги редувате. Разбърквайте внимателно, спомощта на шпатула.

5. Изсипете сместа в плоска тава, постлана предварително с пергаментова хартия и я разпределете равномерно. Поставете в хладилник за 3 часа.

6. За бисквитите разбийте маслото със захарта, адемовото брашно и солта, с помощта на миксер. Добавете яйцето и разбийте отново. Накрая добавете брашното, малко по малко, по време на разбиването. Щом сместа стане хомогенна, извадете я върху лист хартия за печене. Върху нея поставее още един лист хартия и разточете тестото на лист с дебелина 3 мм. Поставете разточеното тесто в тава и го сложете в хладилник поне за 30 минути.

7. С помощта на ринг (диаметър 7 см) изрежете бисквити от тестото. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене. Надупчете бисквитите с вилица. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 7 минути. Оставете ги да се охладят.

8. За сусамения карамел разтопете захарта в съд с двойно дъно и дълга дръжка. Щом се образува тъмнозлатист карамел, добавете сусама и разбъркайте с помощта на силиконова шпатуа. Изсипете сместа върху лист хартия за печене, разстелете я на един слой и я оставете да изстине. Смелете фино  втвърдилия се карамел в блендер. Добавете сусамовото олио и разийте до хомогенност.

9. Изрежете 8 кръгчета от замразения мус с помощта на ринг (диаметър 6 см). По средата на всяко кръгче изрежете център с помощта на ринг (диаметър 2 см).

1. Върху 8 бисквити поставете кръгче от мус с юзу. Дупката по средата на муса напълнете със сусамов карамел. Поставете втора бисквита отгоре. Отстрани поръсете черен сусам.

Продукти

За тестото:

185 г безсолно масло (със стайна температура)

115 г пудра захар

15 г бадемово брашно

2 г фина сол

1 яйце размер М

250 г брашно

 

За муса с юзу:

80 г жълтъци (около 4 бр.)

40 г захар

50 г сок от юзу

2 листа желатин

30 мл вода

110 г захар

65 г етъци (около 2 белтъка)

300 г течна сметана (35 % масленост)

 

За сусамения карамел:

125 г захар

125 г сусам

2 г сол

10 г сусамово олио

 

черен сусам

Свързани рецепти