Сладолед с шам-фъстък и сушени плодове

Сладолед с шам-фъстък и сушени плодове

Начин на приготвяне:

1. Сложете касиса или стафидите в купа и ги залейте с ром, ликьор или плодов сок и ги оставете да се накиснат за 15 минути.
2. В друга купа смесете нарязания на ситно захаросан ананас с ядките шам-фъстък и фино настъргана лимонова кора. Прецедете стафидите, подсушете ги и ги добавете в купата. Разбъркайте.
3. Отделете белтъците от жълтъците, като ги поставите в две отделни купи. Към белтъците добавете 5 с.л. захар и ги разбийте с помощта на миксер, докато те образуват твърди върхове, около 6-7 минути. Жълтъците разбъркайте с другите 5 с.л. захар на ръка. Добавете врялата вода и разбийте жълтъците до изсветляване. Ако можете да изпишете осмица със струйка върху повърхността на сместа, значи тя е готова. В трета купа разбийте студената течна сметана до гъстотата на кисело мляко.
4. Добавете внимателно разбитата сметана и жълтъците към разбитите белтъци и разбъркайте всичко бавно, с помощта на шпатула. След това добавете сместа от сушени плодове и разбъркайте. Накрая добавете пресни или замразени малини и разбъркайте внимателно.
5. Постелете дъното и стените на две правоъгълни форми за кекс /с дължина 30 см/ или дълбок съд с вместимост 2.5 литра с хартия за печене. Изсипете сместа във формите и ги поставете във фризер за 4 часа. Ако оставяте сладоледа за по-дълго във фризера, задължително го покрийте отгоре с прозрачно фолио.
6. Сервирайте сладоледа, нарязан на филийки и гарниран с пресни малини.

За повече рецепти и информация посетете http://www.annabel-langbein.com/

Продукти

  • 1 ч.ч. сушен касис или стафиди
  • 0.25 ч.ч. ром
  • ликьор или плодов сок
  • 1 ч.ч. захаросан ананас
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 1 ч.ч. безсолни ядки шамфъстък
  • 1 ч.ч. малини
  • 3 яйца
  • 10 с.л. пудра захар
  • 2 с.л. гореща вода
  • 2 ч.ч. течна сметана

Свързани рецепти