Сладолед с лешници и шоколад - бачо
Рецепта от: Микела Киапа

За приготвянето на този сладолед не ви е необходима машина за сладолед. Сместа от сметана, кондензирано мляко, какао и карамелизирани лешници се замразява и се превръща в неустоим десерт.
Продукти
- 500 мл пълномаслена течна сметана
- 395 г подсладено кондензирано мляко
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 50 г какао
- 100 г сурови белени лешници
- 2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете лешниците в тиган и ги поръсете с пудрата захар. Запечете ги на слаб огън за около 20 минути, докато се карамелизират леко.
- 2. В купа сипете сметаната, кондензираното мляко, ваниловия екстракт и какаото. Разбийте с помощта на миксер до образуването на меки връхчета.
- 3. Нарежете на едро 3 шоколадови бонбона бачо /с шоколадов пълнеж и цял лешник/. Счукайте на едро карамелизираните лешници в хаванче. Отделете малко от лешниците за украса. Останалите лешници и нарязаните бонбони добавете в сметановата смес и разбъркайте внимателно.
- 4. Пресипете сместа в дълбока тавичка. Поръсете с останалите лешници и нарязаните на филийки 2 бонбона. Поставете във фризер за 5 часа.
- 5. За сладолед с амарето и сладко от череши сипете в купа сметана, кондензирано мляко и ванилов екстракт. Добавете 4 бисквити амарети начупени на едро, 3 с.л. ликьор амарето и разбъркайте с помощта на миксер. Пресипете в тавичка и поставете във фризер за 1 час. Извадете и добавете 2 с.л. сладко от череши една по една, като след всяка разбърквате сместа бавно и вълнообразно. Поръсете с още една бисквита амарети и поставете във фризер за още 4 часа.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Сладолед с шафран и зехтин
Рецепти Лука Чиано
Сладолед "Афогато" със сладки картофи
Рецепти Маркъс Уеринг
Сладолед с дафинов лист, нектарини и крамбъл
Рецепти Рудолф ван Веен
Бананов сладолед с манго, малини и хрупкави бисквити
Рецепти Микела Киапа
Прясна паста с шафран с миди и скариди
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Микела Киапа
Сос "Болонезе" с боб
Рецепти Микела Киапа
Песто с пекорино
Рецепти Микела Киапа
Печени праскови с портокалов сироп
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер