Сладолед "Афогато" със сладки картофи
Рецепта от: Лука Чиано
Домашен сладолед с пюре от сладки картофи, залят с кафе и поръсен с печени лешници и пудра захар. Неустоим десерт!
Продукти
- 10 ½ ч.ч. пълномаслена течна сметана
- 1 ч.ч. прясно мляко
- ¾ ч.ч. тъмна кафява захар
- 5 големи жълтъка
- 1 ч.ч. пюре от сладки картофи
- щипка канела
- щипка смляно индийско орехче
- 50 г печени лешници
- 1 шот кафе еспресо
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете сметаната и прясното мляко в касерола и ги загрейте, без сместа да кипне – да се образуват балончета по краищата.
- 2. В купа разбийте леко жълтъците и захарта. Добавете канела и индийско орехче и отново разбъркайте. След това добавете на тънка струйка горещата смес от сметана и прясно мляко, при непрекъснато разбъркване.
- 3. Върнете сместа в касеролата и я върнете върху котлона. Бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато сместа се сгъсти. Точната температура на сместа трябва да бъде 82 градуса. Пресипете сместа в купа и добавете пюрето от сладки картофи (обелени печени или сварени сладки картофи се пасират) и разбъркайте добре. Поставете сместа в хладилник за 4-6 часа.
- 4. Пресипете сместа в машина за сладолед и следвайте инструкциите на производителя за получаването на сладолед.
- 5. Сипете по 2 топки сладолед със сладки картофи в купичка и залейте с горещо кафе. Поръсете с нарязани печени лешници и поръсете с малко пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Маркъс Уеринг
Сладолед с дафинов лист, нектарини и крамбъл
Рецепти Рудолф ван Веен
Бананов сладолед с манго, малини и хрупкави бисквити
Рецепти Микела Киапа
Сладолед с лешници и шоколад - бачо
Рецепти Лука Чиано
Черно ризото с просеко, скариди и лайм
Рецепти Лука Чиано
Поширани круши с мус от пармезан
Рецепти Лука Чиано
Фокача с картофи
Рецепти Лука Чиано
Паста пичи аматричана
Рецепти Лука Чиано
Киш с прошуто, аспержи и рикота
Рецепти Лука Чиано
Бяла полента със салам и сос гремолата
Рецепти Лука Чиано
Панирани сандвичи с моцарела и прошуто