Домашен сладолед с пюре от сладки картофи, залят с кафе и поръсен с печени лешници и пудра захар. Неустоим десерт!

Продукти

  • 10 ½ ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • ¾ ч.ч. тъмна кафява захар
  • 5 големи жълтъка
  • 1 ч.ч. пюре от сладки картофи
  • щипка канела
  • щипка смляно индийско орехче
  • 50 г печени лешници
  • 1 шот кафе еспресо
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете сметаната и прясното мляко в касерола и ги загрейте, без сместа да кипне – да се образуват балончета по краищата.
  • 2. В купа разбийте леко жълтъците и захарта. Добавете канела и индийско орехче и отново разбъркайте. След това добавете на тънка струйка горещата смес от сметана и прясно мляко, при непрекъснато разбъркване.
  • 3. Върнете сместа в касеролата и я върнете върху котлона. Бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато сместа се сгъсти. Точната температура на сместа трябва да бъде 82 градуса. Пресипете сместа в купа и добавете пюрето от сладки картофи (обелени печени или сварени сладки картофи се пасират) и разбъркайте добре. Поставете сместа в хладилник за 4-6 часа.
  • 4. Пресипете сместа в машина за сладолед и следвайте инструкциите на производителя за получаването на сладолед.
  • 5. Сипете по 2 топки сладолед със сладки картофи в купичка и залейте с горещо кафе. Поръсете с нарязани печени лешници и поръсете с малко пудра захар.

Свързани рецепти

Виж всички