Сладко-кисел пилешки шницел
Рецепта от: Адам Лайо
Тази рецепта е вдъхновена от австралийско-китайските ресторанти, но и от традиционните австралийски кръчми. Може да добавите дим сум към този хрупкав шницел със сладко-кисели зеленчуци.
Продукти
- 4 бр. филе от пилешки гърди
- сол
- 1 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. фини хлебни трохи
- 2 яйца
- 1 литър олио
- листа зелена салата
- 4 големи картофа
- За соса:
- 1 с.л. олио
- ½ ч.л. сусамово олио
- 1 малък морков
- 2 стръка пресен лук
- ½ глава червен лук
- ½ червена чушка
- ½ жълта чушка
- 1 резен ананас
- 2 см корен джинждифил
- ¼ ч.ч. доматена пасата
- 1 лимон, сок
- 2 с.л. бял винен оцет
- 3 ч.л. захар
- 1 ч.л. пилешки бульон на прах
- 1 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
- 1. Разрежете филетата по средата, по хоризонтал, но не докрай. Разтворете месото като пеперуда и го начукайте между 2 листа хартия за печене, докато стане с дебелина 1 см. Поръсете месото със сол от двете страни.
- 2. В една чиния сипете брашното и го овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. В друга чиния разбийте яйцата с малко вода, а в трета сипете хлебните трохи.
- 3. Сипете олиото в дълбок тиган и го загрейте до 170 градуса. Оваляйте всяко пилешко филе първо в брашното, после в яйцата и накрая и в хлебните трохи. Пържете шницелите около 5 минути, до златисто. Извадете и оставете върху решетка да се отцедят.
- 4. В същото олио изпържете нарязаните на тънко обелени картофи.
- 5. За соса почистете и нарежете зеленчуците и джинджифила на жулиени. Лукът нарежете на полумесеци, а ананасът – на кубчета. Сипете олиото и сусамовото олио в дълбок тиган и ги загрейте. Запържете всички зеленчуци и ананаса за 2 минути, като често ги разбърквате или разтръсквате. Добавете оцета, захарта и доматения сос. Разтворете бульона в 1 ч.ч. гореща вода и добавете и него. Добавете и лимонов сок. Разтворете нишестето в ½ ч.ч. студена вода, до гладкост и го сипете. Разбъркайте и гответе до сгъстяване на соса.
- 6. Сервирайте пилешки шницел с пържени картофи, сладко-кисели зеленчуци и листа зелена салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби