Сладко брюкселско зеле с кайсии и орехи

Сладко брюкселско зеле с кайсии и орехи

Начин на приготвяне:

1. За полентата сложете в тенджера млякото и бульона и се оставят да заврат. Тогава се изсипва брашното, като се бърка непрекъснато. Намалете огъня и оставете сместа да ври 45 минути, като от време на време разбърквайте, за да не залепне полентата. Накрая овкусете със сол, черен пипер и настърган кашкавал.

2. Нарежете месото на еднакви парчета. Запържете го на два пъти в тиган с масло.  Изваждайте месото в чиния. В същата мазнина сотирайте нарязания на полумесеци лук. След това върнете месото в тигана, добавете дафиновия лист, карамфила, оцета и водата. Оставете на бавен огън два часа.

3. Накиснете сушените кайсии във вода за 1 час. Обелете брѝкселското зеле и разрежете по-големите глави наполовина. Измийте го и го сварете на пара за 4 минути. След това го облейте със студена вода. После го запържете в тиган, добавете нарязаните кайсии, орехите, а накрая добавете сладкото и разбъркайте.

4. Сервирайте полента, варено месо и сладко брюкселско зеле.

 

Продукти

За вареното говеждо:

  • 750 г шарено говеждо месо
  • 1 глава лук
  • сол и черен пипер
  • 40 г масло
  • 2 бр. дафинови листа
  • 3 зърна карамфил
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.ч. топла вода

За полентата:

  • 600 мл прясно мляко
  • 600 мл бульон
  • 250 г царевично брашно
  • сол и черен пипер
  • 100 г твърдо сирене

За брюкселското зеле:

  • 100 г сушени кайсии
  • 500 г брюкселско зеле
  • 80 г орехи
  • зехтин
  • 1 с.л. кайсиев конфитюр

Свързани рецепти