Сладкиш "Зимна приказка"

Сладкиш "Зимна приказка"

Начин на приготвяне:

1. Нарежете по-едрите сушени плодове на парченца и ги сложете в купа заедно със сушените боровинки. Залейте ги с ром, марсала, мадейра или просто ябълков сок, добавете 1 ч.л. брашно и ги разбъркайте добре. Оставете плодовете да се накиснат поне 10-15 минути.
2. Разбийте мекото масло с меката кафява захар с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете 2 яйца, половината брашно, бакпулвера и солта и разбийте отново. След това добавете останалите 3 яйца, останалото брашно, сместа от подправки и джинджифила и отново разбийте. Важно е яйцата да са със стайна температура. Разрежете шушулката ванилия на две, по дължина, и остържете вътрешността и с нож. Добавете ванилията към разбиващата се смес.
3. Добавете накиснатите сушени плодове към сместа и разбъркайте внимателно на ръка. Постелете дълбока тавичка с размери 30х22 см с хартия за печене и изиспете сместа в нея. Заравнете сместа и печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути, като след 30-тата минута проверявайте готовността му.
4. За захарния сироп сложете всички съставки в тенджерка и разбъркайте докато захарта се разтопи. Оставете сиропа да ври 1 минута.
5. За белтъчната глазура в купа сипете захарта. Добавете 2 белтъка със стайна температура и разбийте с помощта на миксер. Щом белтъците придобият плътност, добавете още 2 белтъка и продължете разбиването. По същия начин добавете и останалите белтъци. Разбивайте в продължение на 5 минути, докато получите твърди върхове.
6. Извадете сладкиша от тавата и го намажете със захарния сироп с помощта на четчица.
7. Прехвърлете белтъчната глазура в пош с гладък накрайник и шприцовайте топки с връхчета плътно една до друга по повърхността на сладкиша. Може да направите украсата, като сипвате белтъчната глазура с помощта на лъжица, а с помощта на вилица оформяте връхчетата. Върнете сладкиша във фурната за 20-25 минути на 150 градуса. С горелка обгорете белтъчната глазура, до златисто. Ако не разполагате с горелка, печете сладкиша с глазурата на 180 градуса между 2 и 5 минути, до златисто. накрая поръсете с ядлива сребърна боя на прах с копринен блясък.

Продукти

За блата:

  • 500 г смесени сушени плодове
  • 60 г сушени боровинки
  • 5 с.л. ром
  • 250 г меко масло
  • 250 г мека светлокафява захар
  • 250 г брашно с набухвател
  • 5 яйца от свободни кокошки
  • щипка сол
  • 2 с.л. смлян джинджифил
  • 1 с.л. смес от подправки - канела
  • анасон
  • индийско орехче
  • джинджифил
  • карамфил
  • 1 шушулка ванилия
  • щипка бакпулвер

За захарния сироп:

  • 50 г захар
  • 50 г кленов сироп
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 50 мл ром или вода

За меренгето:

  • 550 г кристална захар
  • 8 белтъка от свободно отглеждани кокошки

Свързани рецепти