Сладкиш с тропически плодове и кокос
Рецепта от: Донал Скиан
Блатът за този сладкиш се приготвя с кокосова сметана и кокосови стърготини. Върху изпечения сладкиш се нанася дебел слой маслен крем с маракуя, а най-отгоре сеподреждат резени манго и вътрешността на плодове маркау.
Продукти
- 200 г меко масло
- 200 г светлокафява захар
- 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 лайм, кора и сок
- 200 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 г кокосови стърготини
- 3 с.л. кокосова сметана
- За крема:
- 100 г меко масло
- 200 г пудра захар
- 1 маракуя
- За гарниране:
- 1 узряло манго
- 1 маракуя
- 40 г кокосови стърготини
- 1 лайм, настъргана кора
Начин на приготвяне:
- 1. За сладкиша разбийте маслото и захарта с помощта на миксер, до получаването на гладка, кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Спрете миксера и добавете кокосовите стърготини и брашното. Разбийте на бавна скорост. След това добавете ваниловия екстракт, кокосовата сметана и бакпулвера. Накрая добавете фино настърганата кора и сока на лайма. Разбъркайте.
- 2. Намазнете дъното и стените на квадратна тавичка (20х20 см) и постелете с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути, докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Извадете сладкиша от фурната и го оставете да изстине за 5 минути в нея. След това го извадете и поставете върху решетка, за да изстине напълно.
- 3. За масления крем сложете маслото и пудрата захар в купа и разбийте енергично с помощта на шпатула, докато сместа стане гладка. Добавете вътрешността на маракуята и разбъркайте отново.
- 4. Разстелете масления крем върху повърхността на сладкиша. Гарнирайте с тънки резени манго, вътрешността на 1 маракуя и предварително запечени в сух тиган кокосови стърготини. Накрая поръсете с фино настъргана кора на лайм. Нарежете сладкиша на 9 еднакви квадратни парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж