Блатът за този сладкиш се приготвя с кокосова сметана и кокосови стърготини. Върху изпечения сладкиш се нанася дебел слой маслен крем с маракуя, а най-отгоре сеподреждат резени манго и вътрешността на плодове маркау.

Продукти

  • 200 г меко масло
  • 200 г светлокафява захар
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 лайм, кора и сок
  • 200 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 100 г кокосови стърготини
  • 3 с.л. кокосова сметана
  • За крема:
  • 100 г меко масло
  • 200 г пудра захар
  • 1 маракуя
  • За гарниране:
  • 1 узряло манго
  • 1 маракуя
  • 40 г кокосови стърготини
  • 1 лайм, настъргана кора

Начин на приготвяне:

  • 1. За сладкиша разбийте маслото и захарта с помощта на миксер, до получаването на гладка, кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Спрете миксера и добавете кокосовите стърготини и брашното. Разбийте на бавна скорост. След това добавете ваниловия екстракт, кокосовата сметана и бакпулвера. Накрая добавете фино настърганата кора и сока на лайма. Разбъркайте.
  • 2. Намазнете дъното и стените на квадратна тавичка (20х20 см) и постелете с хартия за печене. Изсипете сместа във формата и изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути, докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Извадете сладкиша от фурната и го оставете да изстине за 5 минути в нея. След това го извадете и поставете върху решетка, за да изстине напълно.
  • 3. За масления крем сложете маслото и пудрата захар в купа и разбийте енергично с помощта на шпатула, докато сместа стане гладка. Добавете вътрешността на маракуята и разбъркайте отново.
  • 4. Разстелете масления крем върху повърхността на сладкиша. Гарнирайте с тънки резени манго, вътрешността на 1 маракуя и предварително запечени в сух тиган кокосови стърготини. Накрая поръсете с фино настъргана кора на лайм. Нарежете сладкиша на 9 еднакви квадратни парчета.

Свързани рецепти

Виж всички