Сладкиш с шам-фъстък
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Смелете в блендер ядките шам-фъстък с половината захар.
2. Разбийте белтъците с другата половина захар на пяна.
3. Сложете смлените ядки в купа и добавете към тях яйцата. Разбъркайте. След това добавете брашното и зеления чай на прах. Добавете малко от белтъчната пяна и разбъркайте. Изсипете цялата смес към белтъците и разбъркайте.
4. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене. Разстелете я с помощта на палетен нож до дебелина от 3 мм. Печете блата на 220 градуса 8 минути.
5. За сладкарския крем разбийте жълтъка в купичка с брашното и малко студено мляко. Затоплете останалото мляко в тенджерка заедно с вътрешността на шушулката ванилия и захарта. Изсипете топлото мляко при жълтъка, разбъркайте и върнете сместа на котлона. Бъркайте около 5 минути, до сгъстяване. Изсипете крема върху плоска чиния и го покрийте с прозрачно фолио.
6. Разбийте маслото с олиото от шам-фъстък и пудрата захар с миксер до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем и разбийте до гладкост.
7. Разтопете шоколада на водна баня. Накрая на топенето добавете олио от шам-фъстък или от тиквени семки, или от орехи. Разбъркайте.
8. Обърнете изстиналия блат и отлепете хартията. Нарежете го на 4 еднакви дълги парчета.
9. Поставете първото парче върху дъска и го намажете с малко бял шоколад. Отгоре нанесете малко крем и го разнесете. Поставете следващото парче блат и притиснете леко. Отново намажете с шоколад, а след това с крем. Повторете още веднъж всичко и накрая захлупете с парче блат. Поставете сладкиша в хладилник да се стегне.
10. Загладете с палетен нож пълнежа отстрани на сладкиша и изрежете тънко неравните му краища. Намажете сладкиша отгоре с предварително затоплено леко и прецедено сладко от кайсии. Поръсете или подредете ядки шам-фъстък върху него. Нарежете сладкиша на тънки парчета и ги подредете изправени в поднос.
2. Разбийте белтъците с другата половина захар на пяна.
3. Сложете смлените ядки в купа и добавете към тях яйцата. Разбъркайте. След това добавете брашното и зеления чай на прах. Добавете малко от белтъчната пяна и разбъркайте. Изсипете цялата смес към белтъците и разбъркайте.
4. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене. Разстелете я с помощта на палетен нож до дебелина от 3 мм. Печете блата на 220 градуса 8 минути.
5. За сладкарския крем разбийте жълтъка в купичка с брашното и малко студено мляко. Затоплете останалото мляко в тенджерка заедно с вътрешността на шушулката ванилия и захарта. Изсипете топлото мляко при жълтъка, разбъркайте и върнете сместа на котлона. Бъркайте около 5 минути, до сгъстяване. Изсипете крема върху плоска чиния и го покрийте с прозрачно фолио.
6. Разбийте маслото с олиото от шам-фъстък и пудрата захар с миксер до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем и разбийте до гладкост.
7. Разтопете шоколада на водна баня. Накрая на топенето добавете олио от шам-фъстък или от тиквени семки, или от орехи. Разбъркайте.
8. Обърнете изстиналия блат и отлепете хартията. Нарежете го на 4 еднакви дълги парчета.
9. Поставете първото парче върху дъска и го намажете с малко бял шоколад. Отгоре нанесете малко крем и го разнесете. Поставете следващото парче блат и притиснете леко. Отново намажете с шоколад, а след това с крем. Повторете още веднъж всичко и накрая захлупете с парче блат. Поставете сладкиша в хладилник да се стегне.
10. Загладете с палетен нож пълнежа отстрани на сладкиша и изрежете тънко неравните му краища. Намажете сладкиша отгоре с предварително затоплено леко и прецедено сладко от кайсии. Поръсете или подредете ядки шам-фъстък върху него. Нарежете сладкиша на тънки парчета и ги подредете изправени в поднос.
Продукти
- За блата:50 г масло 115 г ядки шам-фъстък 130 г захар 3 яйца 3 белтъка 25 г брашно 1 с.л. японски зелен чай на прахЗа крема:125 мл прясно мляко 0.5 шушулка ванилия 1 жълтък 25 г захар 1 с.л. брашно 100 г масло 25 мл олио от шам-фъстък 30 г пудра захарЗа шоколада:100 г бял шоколад 1 с.л. олио от шам-фъстък 1 с.л. кайсиево сладко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери